Астрономите са открили мистериозен взрив от радиовълни, на които са били необходими 8 милиарда години, за да достигнат Земята. Бързото радиоизбухване е едно от най-отдалечените и енергични, наблюдавани някога, пише CNN.

Бързите радиоизбухвания, или FRB, са интензивни, милисекундни избухвания на радиовълни с неизвестен произход. Първият FRB е открит през 2007 г. и оттогава са засечени стотици такива бързи космически проблясъци, идващи от отдалечени точки във Вселената.

Според проучване, публикувано в четвъртък в списание Science, избухването, наречено FRB 20220610A, е продължило по-малко от милисекунда, но за тази част от мига е освободило еквивалента на енергийните емисии на нашето слънце за 30 години.

Много FRB освобождават свръхярки радиовълни, които траят най-много няколко милисекунди, преди да изчезнат, което прави бързите радиоизбухвания трудни за наблюдение.

Радиотелескопите са помогнали на астрономите да проследят тези бързи космически проблясъци, включително масива от радиотелескопи ASKAP, разположен в Уаджари Ямаджи в Западна Австралия. Астрономите използват ASKAP, за да открият FRB през юни 2022 г. и да определят къде е възникнало избухването.

„Джеймс Уеб“ откри въпросителен знак в Космоса. Какво представлява той? Космическият въпросителен знак не е бил наблюдаван или изучаван отблизо


"Използвайки масива от радиочинии на ASKAP, успяхме да определим точно откъде е дошъл взривът", казва в изявление съавторът на изследването д-р Стюарт Райдър, астроном от Macquarie University в Австралия. "След това използвахме много големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили, за да потърсим галактиката източник, като установихме, че тя е по-стара и по-далеч от всеки друг източник на FRB, открит досега, и вероятно се намира в малка група сливащи се галактики."

Изследователският екип проследява избухването до това, което изглежда е група от две или три галактики, които са в процес на сливане, взаимодействие и образуване на нови звезди. Откритието е в съответствие с настоящите теории, които предполагат, че бързите радиоизбухвания могат да идват от магнетари или високоенергийни обекти, които са резултат от експлозии на звезди.

Учените смятат, че бързите радиоизбухвания могат да бъдат уникален метод, който да се използва за "претегляне" на Вселената чрез измерване на материята между галактиките, която остава неотчетена.

"Ако преброим количеството на нормалната материя във Вселената - атомите, от които сме изградени всички ние - ще установим, че повече от половината от това, което би трябвало да има днес, липсва", казва в изявление съавторът на изследването Райън Шанън, професор в Swinburne University of Technology в Австралия. "Смятаме, че липсващата материя се крие в пространството между галактиките, но може би тя просто е толкова гореща и разпръсната, че е невъзможно да бъде видяна с помощта на обичайните техники."

Досега резултатите от настоящите методи, използвани за оценка на масата на Вселената, не съвпадат един с друг, което предполага, че не е включен целият обхват на Вселената.

Астрономи разкриха 60-годишната космическа мистерия на квазаритеКвазарите са маяк за ранното развитие на Вселената


"Бързите радиоизбухвания усещат този йонизиран материал“, казва Шанън. "Дори в пространство, което е почти напълно празно, те могат да "видят" всички електрони и това ни позволява да измерим колко материал има между галактиките."

Този метод за използване на бързи радиоизбухвания за откриване на липсваща материя е демонстриран за първи път от покойния австралийски астроном Жан-Пиер Макарт през 2020 г.

"Той показа, че колкото по-далече се намира един бърз радиоизблик, толкова повече дифузен газ се открива между галактиките. Това сега е известно като „връзката на Макарт", казва Райдър. "Някои скорошни бързи радиоизбухвания изглежда нарушават тази зависимост. Иначе нашите измервания потвърждават, че „връзката на Макарт“ е валидна за повече от половината от познатата ни Вселена."

Близо 50 бързи радиоизбухвания са проследени до момента до местата на тяхното възникване, а около половината от тях са открити с помощта на ASKAP.

"Въпреки че все още не знаем какво причинява тези мощни изблици на енергия, статията потвърждава, че бързите радиоизбухвания са често срещани събития в Космоса и че ще можем да ги използваме за откриване на материя между галактиките и за по-добро разбиране на структурата на Вселената", казва Шанън.

Астрономи откриха 30 млрд. пъти по-масивна от Слънцето черна дупка Това е първата черна дупка, открита с помощта на гравитационна леща


Астрономите се надяват, че бъдещите радиотелескопи, които в момента се строят в Южна Африка и Австралия, ще позволят откриването на още хиляди бързи радиоизбухвания на по-големи разстояния.

"Фактът, че FRB са толкова често срещани, също е невероятен", казва Шанън. "Той показва колко обещаваща може да бъде тази област, защото анализът няма да се направи само за 30 избухвания, а за 30 000, да се направи нова карта на структурата на Вселената и тя да се използва, за да се отговори на големи въпроси от космологията."