Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) предупреди, че продължаващият конфликт между Израел и Хамас ще се отрази на световния растеж, ако се разпространи в по-широкия регион на Близкия изток.

"Ако той се разпространи отвъд мястото, където се намира сега, към останалата част от Близкия изток, ще има въздействие.", заяви в интервю за CNBC Нгози Оконджо-Ивеала.

"Не забравяйте, че този регион е и източникът на голяма част от световната енергия по отношение на природния газ, както и на петрола, който все още се използва в голяма степен и по целия свят. Така че ще видите въздействие върху световния растеж и световната търговия", добави тя.

"Надяваме се, че няма да се стигне дотук. Молим се за деескалация и мир", коментира тя в кулоарите на срещата на Г-7 в Осака, Япония.

Икономисти предупреждават, че всяка евентуална ескалация на войната между Израел и Хамас представлява сериозен риск от срив за световната икономика и може да доведе до повишаване на цените на енергията и да наруши ключови търговски маршрути. Растежът на търговията вече е "доста мрачен" поради "спада на съвкупното търсене във всички области", допълни Оконджо-Ивеала.

Нарастващите притеснения за глобалния дълг очертават нова финансова кризаСкокът на разходите за държавни заеми поставя високия дълг в центъра на вниманието

СТО намали прогнозата си за растежа на търговията за 2023 г. на фона на забавянето на световното производство.

През октомври организацията намали оценките си за растежа на световната търговия със стоки за тази година поради продължаващия спад, започнал през четвъртото тримесечие на 2022 г., отбелязва CNBC.

Сега се предвижда обемът на световната търговия със стоки да нарасне с 0,8% тази година, което е по-малко от половината от прогнозираното през април увеличение от 1,7%. Прогнозираният за 2024 г. ръст от 3,3% остава почти непроменен в сравнение с предишната оценка.

Стимулите подобряват китайската икономика, но предизвикателствата предстоятИкономиката на Китай е нараснала с 4,9% през третото тримесечие в сравнение със същия период година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро на страната в сряда

"След пандемията възстановяването в Китай не беше толкова силно, колкото се надявахме. Имаме криза с недвижимите имоти в Китай. Растежът в Европейския съюз също е по-бавен, отколкото се надявахме", заяви генералният директор на СТО.

"Изглежда, че САЩ се справят добре, но все пак съществува проблемът с намаляването на съвкупното търсене в повечето региони и в двата сектора, както и с постоянната инфлация, при която лихвените проценти се повишават за дълго време", добави Оконджо-Ивеала.