Вицепрезидентът на Google Прабхакар Рагаван е свидетелствал, че през 2021 г. Google е платила 26,3 млрд. долара с цел запазване на статута на търсачката си по подразбиране и придобиване на трафик, съобщава Bloomberg.

Вероятно лъвският пай от тази сума е отишъл в Apple, тъй като години наред интернет гигантът плаща на създателя на iPhone сериозни суми, за да може неговата търсачка да играе тази роля в iPhone, iPad и Mac.

Рагаван, който дава показания в рамките на текущия антитръстов иск на Министерството на правосъдието срещу Google, заявява също така, че рекламата в търсачката на компанията ѝ е донесла 146,4 млрд. долара приходи през 2021 г., което поставя в съвсем друга светлина иначе умопомрачителната сума от 26 млрд. долара, платени за статута по подразбиране. Изпълнителният директор пояснява, че той е най-скъпата част от това, което Google плаща за придобиване на трафик.

Google се ангажира да инвестира $2 млрд. в конкурента на OpenAI AnthropicАнгажиментът включва първоначална инвестиция от 500 милиона долара и допълнителни 1,5 милиарда долара, които ще бъдат инвестирани с течение на времето


Рагаван не спомена каква част от тези 26,3 млрд. долара са отишли за Apple, но CNBC съобщава, че според оценка на компанията за управление на частно богатство Bernstein Google се очаква да плати на Apple до 19 млрд. долара тази година за привилегията търсачката ѝ да бъде по подразбиране.

Слайд, показан в съда, разкрива, че през 2014 г. Google е получила 47 млрд. долара приходи от търсене, като същевременно е платила 7,1 млрд. долара за статут по подразбиране. Рагаван свидетелства, че общите плащания на Google по това перо са се увеличили почти четири пъти от 2014 г. до 2021 г., докато приходите от реклама са се утроили.

Google се противопоставя на оповестяването на цифрите с аргумента, че това ще навреди на способността ѝ да преговаря по бъдещи договори. Съдия Амит Мехта, който наблюдава делото, обаче отхвърля протеста на компанията.