Световната банка предупреди, че е възможно да предстоят рекордно високи цени на петрола, в случай на влошаване на ситуацията между Израел и Хамас.

Ако конфликтът излезе отвъд границите на ивицата Газа е възможно да се повтори петролната криза от 1973 г. Цените на петрола може да скочат до 157 долара за барел, посочва Световната банка, описвайки три различни прогнози.

В случай на "дребен срив", глобалният резерв от петрол се очаква да претърпи намаляване, което варира между 500 000 и 2 милиона барела на ден. Този спад е близо до нивата по време на войната в Либия през 2011 г.

В прогнозата, определена като "среден срив", последиците могат да бъдат по-сериозни. Горивният пазар може да достигне спад от 3 до 5 милиона барела на ден, което ще доведе до увеличение на цените на петрола в диапазон от 109 до 121 долара на барел. Ценовите нива са близо до тези по време на войната в Ирак през 2003 г.

Най-смущаващият сценарий, описан от Световната банка като „голям срив“, може да намали световното предлагане на петрол с 6 до 8 милиона барела на ден. Това носи тревожния потенциал цените на петрола да се повишат с 56% до 75%- между 140 и 157 долара за барел. „Ако конфликтът ескалира, световната икономика ще бъде изправена пред двоен енергиен шок за първи път от десетилетия насам.“, казва главният икономист на Световната банка Индермит Гил.

Може ли САЩ да си позволи две войни? Няколко сигнала от пазара на облигацииФинансирането на две едновременни войни - в Израел и Украйна, несъмнено ще доведе до повече държавни разходи и по-висок дефицит за страната

„Последният конфликт в Близкия изток идва на фона на най-големия шок за стоковите пазари от 70-те години на миналия век – войната на Русия с Украйна. Тази война доведе до разрушителни ефекти върху световната икономика, които продължават и до днес“, добавя Гил.

Като се има предвид всичко това, според базовите прогнози на Световната банка цените на петрола се очаква да достигнат средно 90 долара за барел през текущото тримесечие, преди да паднат до средно 81 долара за барел през 2024 г., тъй като глобалният икономически растеж се забавя.

Последствията от конфликта върху стоковите пазари „трябва да бъдат ограничени“, е посочено в последния доклад за перспективите на стоковите пазари.

Най-високата регистрирана цена на петрола беше през юли 2008г. , когато Брент стигна до 147,5 долара за барел, според данни на LSEG.