Поредица от сложни решения, включително смесване на водорода с инфраструктурата за природен газ, са необходими за постигане на целите за декарбонизация.

Това коментира главният изпълнителен директор на Italgas Паоло Гало пред CNBC.

"Напоследък се наблюдава известна промяна във виждането за бъдещето на енергийния преход", заяви той.

Позовавайки се последиците от пандемията и войната в Украйна, главният изпълнителен директор на италианската газоразпределителна компания заяви, че хората осъзнават, "че се нуждаем от всичко", за да постигнем целта за нулеви нетни емисии на CO2 до 2050 г.

"Изключително важно е да се използват всички лостове, с които разполагате", категоричен е Гало. Експертът подчерта, че използването на вече съществуващата инфраструктура за природен газ е "от съществено значение".

"Днес се движим около природния газ, но утре ще имаме биометан и чист водород, които ще се използват за декарбонизиране на системата", добави той. "Затова е изключително важно инфраструктурите да са готови да приемат различни видове газ в ситуация на смесване."

„Капан-22Оказва се, че аерозолите ограничават 1/3 от затоплянето на планетата

Определен от Международната агенция по енергетика като "универсален енергиен носител", водородът има разнообразни приложения и се използва в сектори като промишлеността и транспорта.

Може да се произвежда по няколко начина.

Един от методите включва електролиза, при която електрически ток разделя водата на кислород и водород. Ако електроенергията, използвана в този процес, идва от възобновяем източник, като вятър или слънце, тогава той е известен като "зелен" или "възобновяем водород".

Понастоящем по-голямата част от производството на водород се основава на изкопаеми горива, а производството на зелен водород е скъпо, отбелязва CNBC.

Гало не е първият лидер в енергетиката, който споменава концепция за смесването на водород с инфраструктурата за природен газ.

По време на дискусия по-рано тази година, главният изпълнителен директор на американската енергийна компания AES изказа мнението си за това как водородът и природният газ биха могли да се съчетаят в бъдеще.

"Чувствам се уверен да кажа, че през следващите 20 години ще се нуждаем от природен газ", заяви Андрес Глуски.

"Това, което можем да започнем да правим още днес, е да го смесваме със зелен водород. Трудно е да се предвиди дали ще разполагаме с достатъчно зелен водород, който да го замени, например през следващите 10 години.", добави той.

Парадокс на добрите намерения: В САЩ ще добиват чист водород с природен газКакъв е смисълът от финансиране на програма за борба с климатичните промени с федерални средства, ако в нея се използва природен газ – изкопаемо гориво?

Препоръката за продължаване на използването на инфраструктурата за изкопаеми горива вероятно ще предизвика дебат и критики, не на последно място поради огромното въздействие на изкопаемите горива върху околната среда.

От своя страна главният изпълнителен директор на Italgas посочи, че използването на сегашната инфраструктура би било полезно, тъй като все повече възобновяеми енергийни източници влизат в експлоатация.

"Колкото повече възобновяеми енергийни източници се въвеждат в системата, толкова повече се нуждаем от нещо друго, което да върне гъвкавостта ѝ, за да може тя да съответства на търсенето и предлагането", добави Гало.

"И това се осигурява от именно газова инфраструктура.", подчерта експертът.