Стареенето не е бавен, линеен процес. Забавянето на метаболизма, загубата на мускулна маса и сбръчкването на кожата всъщност са свързани с т.нар. „вълни на възрастта“.

Това установява ново изследване на учени от Станфорд, публикувано в списание Nature Aging. Според него, молекулите на тялото и микробите и бактериите, които съставляват чревния микробиом, преживяват бързи промени в два ключови интервала: 44 и 60 години, пише Fortune.

„Ние не просто се променяме постепенно с течение на времето; има някои наистина драматични промени“, обяснява д-р Майкъл Снайдър, професор по генетика в Станфордския университет и един от изследователите на проучването. „Оказва се, че средата на 40-те години е време на драматични промени, както и началото на 60-те. И това е валидно без значение какъв клас молекули разглеждате.“

Молекулярните промени, когато молекулите и микробите се увеличават или намаляват най-много, оказват влияние върху риска от хронични заболявания, способността на организма да се бори с болестите и темпото на стареене, според проучването.

Промените в 40-те години са тясно свързани със сърдечните заболявания, функцията на кожата и мускулите и начина, по който хората метаболизират кофеина, мазнините и алкохола.

Молекулярните промени в 60-те години играят роля в оксидативния стрес, имунното здраве, сърдечните заболявания, метаболизма на кофеина, бъбречните заболявания и стареенето на кожата и мускулите.

Това е в съответствие с 12-те отличителни характеристики на стареенето, като хронично възпаление и клетъчно стареене, които се случват на молекулярно ниво с напредването на възрастта. То обяснява и защо възрастните изпитват по-висока чувствителност към алкохол, наддават на тегло и губят мускулна маса.

Изследователите са проучвали над 100 доброволци на възраст между 25 и 75 години, които даряват кръв или предоставят биологични проби на всеки няколко месеца в продължение на почти две години, като оценявали промените в над 135 000 молекули и микроби.

Така те стигат до заключението, че огромното мнозинство от молекулите и микробите, 81%, не се променят линейно с напредването на възрастта. Най-бързите промени са в средата на 40-те и началото на 60-те години както при мъжете, така и при жените.

„Това предполага, че макар менопаузата да допринася за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те, вероятно има други, по-значими фактори, които влияят на тези промени и при двата пола“, смята д-р Сяотао Шен, доцент в Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

„Идентифицирането и изучаването на тези фактори трябва да бъде приоритет за бъдещи изследвания.“, допълва той.

Макар че основните механизми защо се случват бързи молекулярни промени в тези два ключови интервала са до голяма степен неизвестни, а проучването е събрало данни само след двугодишно проследяване, то отправя послание да обърнете особено внимание на приоритизирането на здравето си, когато навлезете в средата на живота, за да се преборите с някои молекулярни промени извън вашия контрол.

Това означава редовни физически тренировки, за да се противодейства на загубата на мускулна маса, ежедневно движение, за да се компенсира рискът от сърдечни заболявания, и прием на пълноценни и засищащи храни, за да се противодейства на забавянето на метаболизма.