Фитнесът не е това, което беше. Ако преди трийсетина години този спорт е смятан за изцяло мъжки и не бе важна част от ежедневието на толкова много хора, днес ситуацията е коренно различна. Наред с все по-модерните зали, се променят и хората, които ги посещават.

Остарялото схващане, че фитнесът не е за жени отдавна е в миналото. Нещо повече, дамите, които посещават залите, стават все повече, а през последните години се увеличава и възрастта, на която започват тренировки за пръв път.

Тенденцията на трениращите 50- 60- и дори 70-годишни дами е особено отчетлива в големите западни страни, а The Wall Street Journal наскоро разказа личните истории на няколко трениращи жени, осъзнали, че никога не е късно да влезеш в залата.

Катрин Уотър-Кларк е на 64. Тя е пенсиониран брокер на недвижими имоти в Масачузетс и като млада е слушала от майка си, че тренировките не са „женско“ нещо. След като прехвърля 50-те обаче започва да забелязва, че все повече жени на нейните години влизат в спортния център, в който ходят дъщерите ѝ.

Катрин започва да тренира с щанги. По онова време е с наднормено тегло, по нейни думи, с около 50 килограма, и не може да направи нито един клек. С помощта на тренировките отслабва, натрупува мускули и костите ѝ стават по-плътни. Голямата промяна обаче е в мисленето – тя вече не смята, че не може да спортува, защото е стара.

Катрин е една от многото жени, които откриват нов начин за битка с остаряването чрез спорт, който им помага да натрупат мускули и да заздравят костите си, започващи да губят плътност с възрастта. А залите и спортните клубове отчитат все повече клиентки в тази възрастова група.

За тазгодишното състезание CrossFit Open например са се записали 11 700 жени на възраст от 50 до 59 години. Това е увеличение в броя им с около 8300 спрямо 2021 г., казват организаторите.

Fhitting Room, верига фитнес центрове с обекти по Източното крайбрежие на САЩ, отчита, че около 6% от новите им клиенти са между 50 и 60 години. За сравнение – през 2013 г. делът на тези хора е бил 2.4%.

„Тези стойности са относително малки, но се очаква да растат, тъй като най-голямата група са клиентите на 40+, които ще продължат да тренират“, казват от компанията.

Деби Лоренцано е на 57 години. Тя започва да тренира, докато преминава през менопаузата. Тогава трупа тегло и се бори с чести промени в настроението и горещи вълни.

Избира зала на верига, известна с групови занимания, чиято цел да държат трениращите в определена зона на сърдечен ритъм. Основната ѝ цел да се опита да подобри състоянието си чрез силови и кардио тренировки.

„Просто се хвърлих напред. И се влюбих в прилива на енергия, който получавам, в пътеката за бягане и тежестите“, казва пред WSJ тя.

Лоренцано започва леко да се вманиачава по тренировките. Дотолкова, че след като се пенсионира като банков служител, започва работа на рецепцията в залата. Казва, че обича да си говори с жените на нейните години, които идват.

Наблягането на тренировки и трупане на мускули от жени след определена възраст е лекарска препоръка, но сравнително от скоро.

„Има голяма промяна. През последните 20 години се увеличава притеснението на пациентите за начина им на живот. Опитваме се да помогнем с изписването на хапчета, за да могат да намалят риска от сериозни заболявания при остарянването“, казва Дебора Гомес Куолек, лекар и експерт по менопауза в една от болниците в Масачузетс.

Тя постоянно говори с пациентките си за тренировките и препоръчва спорт поне два пъти седмично. Освен трупане на мускулна маса и костна плътност те помагат за теглото и психичното здраве. Както и ежедневни дейности като клякане и изправяне.

Именно подобна препоръка кара кара 62-годишната Лиса Детана да започне да спортува редовно и да спазва хранителен режим. Докато работи като консултант в инвестиционна компания, тя не прави нито едното. През 2023 г. обаче личният ѝ лекар я съветва да промени драстично начина си на живот, ако иска да живее по-дълго. Сега тя става в 4 часа всеки ден, за да прави по 30 минути кардио и още толкова силова тренировка в домашния фитнес в гаража си.

Резултатите – отслабва, кожата, косата и ноктите ѝ стават по-здрави, ставите не я болят и спи по-спокойно. Както сама казва – заспива две минути след като сложи глава на възглавницата.

Други се захващат със спорт заради лошия пример, който са видели от родителите си. 73-годишната Дебора Данхайсер разказва, че майка ѝ е починала на 74 години от сърдечен удар. Това е основният ѝ мотив да продължава с тренировките.

Нейната любов към спорта се ражда в боксовата зала, в която тренира синът ѝ преди повече от 20 години. Когато треноьорът му ѝ предлага да се пробва, тя си казва: „Защо не“.

След като се пенсионира, започва да се боксира три пъти в седмицата. Казва, че ръцете ѝ изглеждат страхотно.

По време на ковид пандемията тя си прави зала в мазето. Украсява стените с плакати на световноизвестни боксьори, купува си чифт дъмбели, тежка топка и боксов чувал. Получава нова тренировъчна програма на всеки две седмици и се вижда с треньора си два пъти месечно чрез Zoom.

34-годишната Анджела Гаргано е основател на PullUpRevolution, програма, която помага на жените да се научат как се правят набирания. Казва, че клиентките ѝ над 50 години се увеличават. Сред тях е 64-годишната Тереза Бъркет от Охайо. Тя започва да тренира на 51 години след като се развежда.

Бъркет се вдъхновява от жените културистки и дори сама излиза на състезания. На първото разбира, че „няма мускули“, както сама се изразява. След това започва да се учи как се вдигат тежести от културист. Решава и да започне да се набира.

Състезава се общо четири пъти като през 2015 г. печели първо място във възрастова група над 50 години.

„Преди толкова много мислех за остаряването. Смятах, че посивялата коса и бръчките ни карат да изглеждаме стари. Не е така, причината е в липсата на мускули и сила. Но ние имаме известен контрол върху това“, казва днес Бъркет.