Мик Джагър, който наскоро чукна 81, все още изнася концерти и препуска по сцената като 20-годишна изгряваща рок звезда.

Великият музикант е емблематичен представител на онази група хора на планетата, възприемащи своите 60, 70, 80, и дори 90-те! си години като време на възможности.

Това се дължи на чувството, че са напълно свободни от очакванията на околните, тъй като се интересуват много по-малко от това, което другите мислят за тях, отколкото младите хора.

Ето защо възрастните могат да бъдат смели и да поемат нови предизвикателства, да открият неподозирани таланти и да се върнат към отдавна изоставени мечти.

CNBC предлага шест ценни урока, които можем да научим от техните истории.

1. Полковникът от Кентъки и рецептата за пържено пиле

През по-голямата част от живота си Дейвид Сандърс управлява едно единствено заведение за пилешко месо и бисквити в съседство с бензиностанция на Shell, точно до магистралата в Корбин, Кентъки.

Но когато нова междущатска магистрала пренасочва шофьорите, които поддържат бизнеса му, Сандърс, който сам се нарича "полковникът от Кентъки", е принуден да продаде ресторанта си на загуба.

Вместо да се откаже, той предприема промени. На 66-годишна възраст започва да изгражда империя за бързо хранене, която го превръща в американска бизнес икона и милионер.

Финансиран с месечен чек от 105 долара за социално осигуряване, той прекосява целия щат с две тенджери под налягане и кофа с билки и подправки на задната седалка на колата си, убеждавайки ресторантите да лицензират известната му рецепта за пържено пиле.

Когато навършва 74 години, в света има около 900 франчайза на KFC.

Дори след като продава компанията си, той презира идеята за пенсиониране, оставайки консултант и член на борда на директорите и въплъщавайки се в образа на полковник Сандърс в реклами и др.

2. Когато успехът идва за една нощ

Естел Гети израства в Долен Ийст Сайд в Ню Йорк и мечтае да стане актриса.

В продължение на десетилетия, като съпруга, майка и секретарка от средната класа, живееща в Куинс, тя приема малки роли в невзрачни пиеси с лимитирана публика.

Но след като синовете ѝ порастват, най-накрая пробива.

На 62-годишна възраст дебютира в телевизията в ролята на вдовицата София Петрило в "Златните момичета".

"След 50 години в бизнеса", шегува се тя, "аз постигнах успех за една нощ".

3. Всеки край е ново начало

Когато великият художник Анри Матис е на 70 години, рак на червата го приковава към леглото и го лишава от възможността да рисува.

Необезпокояван, той заменя четките си с шивашки ножици и започва нов забележителен етап от кариерата си, като прави огромни "изрезки" от листове ярко оцветена хартия.

Приспособявайки се към новите реалности на заболяването, Матис извършва творчески пробив, в резултат на който са създадени някои от най-великите и красиви произведения на изкуството на този гений.

4. Остани в играта докрай

Почти до смъртта си миналата зима на 101-години, сценаристът и продуцент Норман Лир продължаваше да разработва ситкоми с колежката си Рита Морено (между другото, на 92 години).

Лир продължава да е ангажиран в широкия свят, активно защитавайки демокрацията и популяризирайки прогресивната си марка патриотизъм до края на столетието си.

Той се противопоставя на нормите и отхвърля очакванията за старостта.

Ако можехме просто да променим гледната си точка, казваше той, "хората, които навършват 70 и 80 години, щяха да ги навършват с различно отношение, сякаш навлизат в друг етап от живота, а не отварят вратата за изход от него".

5. Изчакай да остарееш, за да опишеш детството си

Лора Ингълс Уайлдър и Франк Маккорт изчакват до средата на 60-те си години, за да напишат своите истории от детството.

Книгите на Уайлдър се превръщат в трайна хроника на семейния живот в САЩ. "Пепелта на Анджела" на Маккорт, изненадващ бестселър, по трогателен и забавен начин документира бедността на голямо, борещо се за оцеляване семейство в Лимерик, Ирландия.

И за двамата автори насърчението от близките помага да осъзнаят, че личните им истории са завладяващи разкази, които другите ще харесат и обикнат.

6. Никога не е късно за любов

Актрисата Карол Чанинг напуска нещастния си брак на 77-годишна възраст.

Четири години по-късно тя започва да се среща отново с приятеля си от гимназията Хари Кулиджиян.

Скоро двамата са сгодени, а след това и женени. Булката е на 82 години, а младоженецът на 83.

Бившите тийнейджърски гаджета заживяват щастливо до края на дните си.