Новото нидерландско правителство изпълни обещанието си и подаде молба до Европейската комисия за осигуряване на клауза за неучастие в системата на ЕС за миграция и убежище.

„Току-що уведомих Европейската комисия, че искам за Нидерландия да бъде въведена клауза за отказ от миграция в рамките на Европа“, заяви във вторник сутринта Марьолин Фабер, нидерландският министър по въпросите на убежището и миграцията.

„Трябва отново да отговаряме за собствената си политика в областта на убежището!“

Фабер принадлежи към Партията на свободата (PVV) - крайнодясната, ултранационалистическа партия, ръководена от Герт Вилдерс, който е основната сила зад новата управляваща коалиция.

Планът за отказ от участие се счита за символичен, с малък или никакъв шанс за успех, тъй като ще изисква преработване на изключително чувствително законодателство и може да отвори вратите за подобни искания.

В писмото си до Илва Йохансон, европейския комисар по вътрешните работи, Фабер признава, че отказът би могъл да бъде постигнат само „в случай на изменение на Договора“, а не в краткосрочен план, съобщава Euronews.

Малко вероятно е други столици да са склонни да се съобразят с желанието на Хага: изключването на Нидерландия от миграционната система на блока неминуемо ще предизвика вълна от търсещи убежище към съседните държави, създавайки кризисен сценарий.

Въпреки това искането е нов опит на страна от ЕС да оспори установените закони в отчаян стремеж да ограничи незаконната миграция. То идва покрай решението на Германия да възстанови граничния контрол на всичките си девет сухопътни граници, което поставя под съмнение функционирането на Шенгенското пространство без паспорти.

Нидерландското правителство посочи, че „докато“ тази клауза за отказ не бъде предоставена, страната ще се съсредоточи върху прилагането на Новия пакт за миграцията и убежището - мащабната реформа, която ЕС завърши през май след почти четири години на тежки преговори.

Основната новост в Пакта е системата за „задължителна солидарност“, която ще даде на държавите три възможности за управление на търсещите убежище: да преместят определен брой от тях, да плащат по 20 000 евро за всеки отхвърлен или да финансират оперативна подкрепа. Нидерландия ще избере финансовата подкрепа, а не приемането.

Миналия петък, в очакване на правителствената програма, Комисията даде да се разбере, че всички членки са обвързани със съществуващите правила и че всяко изключение от спазването им трябва да се договаря преди - а не след - одобряването им.

„Ние сме приели законодателство. В ЕС не се отказвате от приетото законодателство“, заяви говорител в петък. „Това е общ принцип.“

През май Нидерландия гласува в подкрепа на всички закони, които съставляват Новия пакт.

Влизането в сила на цялостния проект ще отнеме две години. До края на годината държавите членки трябва да представят планове за прилагане, в които подробно да опишат административните, оперативните и правните стъпки, които възнамеряват да предприемат, за да превърнат законите в реалност.