Нидерландският популистки лидер Герт Вилдерс определи Европейския съюз като „чудовище“, на което държавите членки не трябва да дават повече правомощия за вземане на решения.

Отхвърляйки идеята за данъчно облагане в целия ЕС и все по-голям политически съюз, Вилдерс казва пред CNBC, че регионът се нуждае от по-малко интеграция, а не от повече.

„Европа е някакво чудовище, ако дадете повече власт на Европейския съюз - той иска само да я надгражда и никога няма да я върне“, казва лидерът на Партията на свободата PVV.

Според Вилдерс икономическото сътрудничество, което е в основата на ЕС, се е превърнало в дълбоко вкоренена политическа интеграция между 27-те му членове.

„Твърде късно е да го прекратим, но моля ви, нека върнем някои от правомощията в столиците, като например тези за имиграцията“.

„Вярвам, че по-голямата част от вземането на решения трябва да бъде в националната държава и националните парламенти“, добавя Вилдерс - все по-влиятелна фигура в европейската крайнодясна политика.

Неговата партия се превърна в част от основното политическо течение през последните години, нарушавайки статуквото в Нидерландия и извън нея. Кулминацията на нарастването на популярността на партията е победата на PVV на парламентарните избори в страната през ноември миналата година, като тя зае 35 места в 150-местната Камара на представителите.

PVV обаче трябваше да потърси коалиционни партньори, за да състави правителство на мнозинството, и споразумение беше постигнато едва когато Вилдерс се съгласи, че няма да бъде новият министър-председател на страната.

В крайна сметка четирите партии в коалицията се спряха на бившия ръководител на нидерландската разузнавателна служба Дик Схоф като министър-председател.

Няма съмнение обаче, че Вилдерс остава централна и движеща сила в нидерландската политика, а неговата антиимиграционна и евроскептична позиция предизвиква главоболия на Европейската комисия.

Целта на ЕС отдавна е “по-сближен съюз“, но редица все по-размирно настроени държави членки, обезпокоени от имиграцията и липсата на съгласувана общоевропейска политика по този въпрос, започнаха да се противопоставят.

Въпреки че е един от най-яростните критици на ЕС, който е водил кампания за излизане на Нидерландия от блока, Вилдерс казва пред CNBC, че вече се е отказал от тази позиция, заявявайки, че е „твърде късно“ за така наречения „Некзит“.

Вместо това той иска право на „изключване“, когато става въпрос за общоевропейските правила за предоставяне на убежище, а партията му заяви, че ще провежда „най-строгата досега политика“, когато става въпрос за имиграция.

„Трябва да отговаряме за собствените си правила за имиграция, за собствените си правила за предоставяне на убежище, за собствения си граничен контрол. Всяка нация, която не е в състояние да решава кой е добре дошъл в дома ѝ, не е истинска нация“, добавя той, но не уточнява подробности за предложената от него система за „отказ“.

В началото на тази година ЕС завърши реформите в своята политика в областта на миграцията, за да осигури система на „задължителна солидарност“, според която всички държави членки поемат своя справедлив дял от търсещите убежище. Това се случи, след като редица държави, особено тези в южната част на Средиземноморието, заявиха, че са оставени сами да поемат наплива от мигранти, пристигащи в региона с лодки.