В петък Moody's Investors Service понижи перспективата си за рейтинга на правителството на САЩ от стабилна на негативна, като по този начин потвърди нарастващите рискове за фискалната стабилност на страната, пише CNBC.

Рейтинговата агенция потвърждава дългосрочния рейтинг на емитента и първостепенния необезпечен рейтинг на САЩ на ниво Ааа.

"В контекста на по-високи лихвени проценти, без ефективни мерки на фискалната политика за намаляване на държавните разходи или увеличаване на приходите, Moody's очаква, че фискалните дефицити на САЩ ще останат много големи, което значително ще отслаби достъпността на дълга", заявява агенцията.

От възраст до икономика: Подводните течения пред Байдън се засилватПрезидентът на САЩ е далеч по-малко популярен от своята партия, сочи ново проучване на CNN/SSRS


Бъркотията във Вашингтон също е фактор, който допринася за това, смятат от Moody's.

"Продължаващата политическа поляризация в Конгреса на САЩ повишава риска, че следващите правителства няма да могат да постигнат консенсус по фискален план, който да забави намаляването на достъпността на дълга", посочва рейтинговата агенция.

Що се отнася до запазването на рейтинга на страната на ниво Ааа, Moody's заявява, че очаква САЩ да "запазят изключителната си икономическа сила".

"По-нататъшни положителни изненади от растежа в средносрочен план биха могли поне да забавят влошаването на достъпността на дълга", смята още агенцията.

"Въпреки че изявлението на Moody's запазва рейтинга на Съединените щати на Ааа, ние не сме съгласни с преминаването към негативна перспектива", заявява в заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо. "Американската икономика остава силна, а държавните ценни книжа са най-сигурният и ликвиден актив в света."

Може ли САЩ да си позволи две войни? Няколко сигнала от пазара на облигацииФинансирането на две едновременни войни - в Израел и Украйна, несъмнено ще доведе до повече държавни разходи и по-висок дефицит за страната


Стъпката на Moody's за намаляване на перспективата идва в момент, когато Конгресът отново е изправен пред надвисналата заплаха от спиране на работата на правителството. Засега то е финансирано до 17 ноември, но законодателите във Вашингтон продължават да са в пререкания по отношение на законопроекта преди крайния срок.

Новоизбраният председател на Камарата на представителите Майк Джонсън посочва, че ще публикува републиканския план за финансиране на правителството в събота - ход, който ще даде на членовете на Камарата време да се запознаят с него преди очакваното гласуване на мярката във вторник.

Но неговият план за финансиране на определени части от правителството до 7 декември, а на други - до 19 януари, известен като "продължаване на резолюцията", или "CR", няма как да мине в Белия дом и в контролирания от демократите Сенат, посочва CNBC и цитира прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер:

Moody’s предупреди САЩ за кредитния им рейтинг, ако правителството затвориMoody’s е последната голяма агенция, която все още дава на САЩ най-високия рейтинг AAA


"Решението на Moody's да промени перспективата на САЩ е поредното последствие от екстремизма и дисфункцията на републиканците в Конгреса".

Още през август Fitch намали дългосрочния рейтинг на САЩ за неизпълнение на задълженията в чуждестранна валута от ААА на АА+, като се позова на "очакваното влошаване на фискалната ситуация през следващите три години", както и на ерозията на управлението и нарастващото дългово бреме.

Като проблем тогава бяха посочени и враждите във Вашингтон. "Многократните политически спорове за лимита на дълга и решенията в последния момент подкопаха доверието във фискалното управление", заявяват тогава от Fitch.