Европейският съюз ще направи своя "значителен" принос към нов международен фонд за покриване на щетите от изменението на климата.

Това стана ясно след среща между комисаря по въпросите на климата Вопке Хукстра с председателя на COP28 Султан Ал Джабер в Брюксел.

В съвместно изявление те изразиха общото си убеждение, че на срещата на върха за климата трябва да се постигне "възможно най-висока амбиция", съобщава Euronews.

Тя "трябва да ускори практическите действия за смекчаване на последиците от изменението на климата, адаптирането към него, загубите, щетите и финансирането на борбата с изменението на климата и да изгради напълно приобщаваща COP28, която да не оставя никого настрана", заявиха двамата лидери.

Според Комисията "значителният финансов принос на ЕС и неговите държави членки" към фонда за загуби и щети ще бъде обявен по време на срещата на върха за климата в Дубай, която започва в края на ноември. В съвместното изявление се допълва, че това обещание ще бъде дадено в контекста на амбициозен резултат от COP28.

Засега няма подробности за точния размер на планирания принос.

Има сделка за фонд „Загуби и щети“. Защо бедните страни са недоволни от неяПрез последните месеци правителствата се затрудняват да постигнат консенсус по подробностите, като например кой ще плаща и къде ще бъде разположен фондът

Международният фонд за справяне с разрушенията, причинени от изменението на климата – известен като фонд за загуби и щети, ще бъде учреден по време на COP28. Страните се споразумяха да го създадат на миналогодишната среща на върха на ООН за климата в Египет. Той беше приветстван като пробив от уязвимите държави, които отдавна настояват за финансиране от богатите държави, чиито исторически въглеродни емисии в преобладаващата си част са причинили изменението на климата.

Миналия месец група преговарящи се срещна, за да уточни структурата на този важен фонд. Но някои от тях, включително САЩ и няколко развиващи се страни, изразиха разочарование от окончателния проект за споразумение, който ще бъде изпратен за подпис от световните лидери на COP28.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "доволен" от постигането на споразумение, но изрази съжаление, че консенсусът между преговарящите за доброволност на даренията не е включен в окончателния текст на проекта.

Развиващите се страни изразиха загриженост във връзка с високите разходи и с това, че фондът временно ще се помещава в Световната банка.

Понастоящем ОАЕ са освободени от вноски във фонда, но големите държави, добиващи нефт и газ, бяха подложени на натиск да станат донори в навечерието на COP 28.

Богатите държави обещават 8,8 млрд. евро за Зеления фонд за климата на ООНФинансовата подкрепа ще помогне на развиващите се страни да намалят емисиите и да преминат към чиста енергия

Председателят на COP28 приветства финансовия ангажимент от страна на ЕС, като заяви, че фондът за загуби и щети може да повлияе на "милиарди хора, живот и поминък, които са уязвими от последиците от изменението на климата". "Фактът, че ЕС се активизира сериозно и значимо преди COP28, ми дава надежда", заяви той.

В съвместното изявление на Ал Джабер и Хукстра се казва още, че успешното приключване на Глобалния преглед – първата докладна карта за напредъка по отношение на целите на Парижкото споразумение - "трябва да отбележи повратна точка в действията в областта на климата".

В него се подчертава необходимостта COP28 да "изпрати сигнал за справедлив енергиен преход", който да доведе до намаляване на емисиите с 43% до 2030 г. Толкова според IPCC трябва да бъдат намалени емисиите спрямо нивата от 2019 г., за да се задържи глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий.