Нир Зичерман е посредствен студент по право и има проблеми с намирането на летен стаж.

На път за поредното интервю той се качва в асансьора и решава да се пошегува с жената до него, която държи поднос с малки порцеланови чаши.

„Изглежда наистина обичате кафе“, казва ѝ той.

Tова променя живота му.

Оказва се, че жената е мениджър по наемане точно за позицията, която Зичерман иска – в правния отдел на НАСА. Развеселена от шегата му, тя му дава стажа. Летният престой вдъхновява Зичерман да се научи да кодира, да зареже адвокатската си кариера заради технологиите и в крайна сметка да основе стартиращ бизнес, който продава на Spotify за милиони през 2019 г., разказва The Wall Street Journal.

„Имам чувството, че всичко може да се сведе до тази случка в асансьора“, казва Зичерман, който сега е предприемач и писател.

Склонни сме да мислим, че постигането на успех е свързано най-вече с упоритата работа, но въпреки това много от нас продължават да чукат на дърво, да обръщат карти таро и да четат хороскопи, за да си проправят път към щастието, сякаш това зависи от някаква магия.

Три начина да си купите щастие: С малко знания и много практика всеки може Парите не могат да купят щастие, но какво би станало, ако наистина можеха?

Всъщност обаче имаме много повече сила, отколкото си мислим, за да бъдем по-успешни и щастливи.

„Можете да създадете своя собствена случайност“, казва Ричард Уайзман, професор по психология в университета в Хартфордшир и автор на книга, посветена на късмета.

Той и екипът му са изследвали стотици хора, част от които се смятали за особено щастливи, а друга – за нещастни.

В различните типове задачи, първият тип били склонни да проявяват добро настроение, оптимизъм, откритост и издръжливост. Вторият – да свеждат глави, неспособни да забележат и да се възползват от възможностите.

„Когато сте стресирани, притеснени и разтревожени, влизате в тунел и не виждате други пътища“, казва Уайзман, който съветва да си направим „дневник на късмета“.

Записвайте всеки ден хубавите неща, които са ви се случили днес, или пък нещо лошо от миналото, което вече не се случва, посочва той. Тъй като емоциите са заразни, вашето добро настроение и усещане за възможности могат да се отразят на хората около вас, казва още Уайзман и допълва: „Същите тези хора биха могли да подкрепят ваша идея, да направят изключение във ваша полза или дори да ви свържат с любовта на живота ви.“

И още: Опитвайте нова храна, гледайте филми, които обикновено не бихте гледали, или пък пренаредете мебелите си вкъщи и в офиса. Показвайте си, че сте гъвкав човек, съветва психологът. Нещастните хора са склонни да виждат само един път напред. Щастливите хора си поставят цел, но остават отворени за различни начини да стигнат до нея.

Автопортретът, който кара околните да ви възприемат като положителни героиХората са склонни да пренебрегват по-квалифицираните кадри за сметка на такива с вроден талант

Силата на случайността

„Късметът е толкова важен, колкото и талантът“, казва Алесио Емануеле Биондо, доцент в италианския университет в Катания, който изследва икономическата политика.

Толкова много неща извън нашия контрол – това къде сме родени, какво е семейното ни наследство – могат да определят траекторията на живота ни, отбелязва Биондо.

Кристиан Буш, доцент в Университета на Южна Калифорния и автор на книгата „The Serendipity Mindset“ казва, че значение за успеха има и т.нар. "серендипити" – неологизъм, който в първоначалното си значение се разбира като непреднамерено постигане на сполучлив резултат. Според Буш това включва начина, по който свързвате точките между себе си и другите хора.

Вместо да се представяте само с работата си, когато срещнете нов човек, изтъкнете поне три подробности за себе си, които разкриват многото ви аспекти, препоръчва той. Заинтригувани сте от астрономията, планирате пътуване с кану, учите чужд език, открили сте нова алтернативна рок банда. Този подход, който Буш нарича „стратегия на куката“, увеличава шансовете ви да установите дълбока връзка с някого или да разкриете случайно съвпадение.

Ново проучване: Не е вярно, че милиардерите са по-интелигентни Богатите хора постигат по-ниски резултати на тестовете за когнитивни способности

Ако изпитвате несигурност и нервност при разговор с нови хора, както и в предлагането на идеи, Буш съветва да се запитате: „Какво е най-лошото, което може да се случи, ако не го направя?“

При появата на препятствие, когато се опитвате да постигнете някаква цел, опитайте да обърнете мисленето си, добавя той.

Вместо да гледате на проблема като на нещо, което разрушава плана ви, преформулирайте го като отклонение, което става част от плана.

Често сме убедени, че нещата в живота ни са ужасен късмет, само за да разберем по-късно, че препятствието ни е тласнало по нов, прекрасен път.