Войната на Израел срещу Хамас продължава да бъде "опустошителна" за населението и икономиката на Газа, като има "тежки последици" и за икономиката на Западния бряг.

Тя също така оказва натиск върху икономиките на съседните държави - Египет, Ливан и Йордания, които отбелязват спад в туризма и по-високи разходи за газ.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред Reuters в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Според нея, Израел също ще отбележи икономическо забавяне, тъй като близо 8% от работната му сила е пренасочена към военна служба.

Що се отнася до Египет, МВФ "сериозно обмисля" евентуално увеличение на програмата за заем на страната в размер на 3 млрд. долара поради икономическите трудности, породени от войната между Израел и Хамас. Екип от служители на МВФ провежда виртуални консултации с египетските власти по програмата.

Войната между Израел и Хамас е оказала "много, много ограничено въздействие" върху световната икономика, тъй като първоначалното покачване на цените на енергията не се е запазило, но въздействието може да нарасне, ако има "инцидент", който разшири конфликта или той се удължи във времето, каза Георгиева.

"Вече виждаме въздействието на антисемитизма и ислямофобията, които надигат грозните си лица по целия свят. Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре", категорична е тя.

Хуманитарна пауза? Какво ще предложат лидерите от ЕС на Близкия изтокСтраните от ЕС се колебаят дали да призоват за

Георгиева коментира и срещата между държавните глави на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин.

"Това изпраща сигнал към останалата част от света, че трябва да намерим начини да си сътрудничим по онези предизвикателства, при които никоя държава сама не може да успее", каза Георгиева. Срещата между Байдън и Си е "важна в момент, когато геоикономическата фрагментация наистина се задълбочи, което има отрицателни последици за перспективите за ускоряване на растежа", допълни тя.

В сряда Байдън и Си се споразумяха да открият президентска гореща линия, да възобновят комуникациите между военните и да работят за ограничаване на производството на фентанил, показвайки осезаем напредък в първите си разговори на четири очи от година насам, припомня Reuters.

Срещата не промени нарастващия набор от търговски и инвестиционни ограничения, обусловени от националната сигурност, между двете най-големи икономики в света, но Георгиева заяви, че възобновяването на комуникациите е важно в много несигурен момент за световната икономика.

Освен това, размразяването на отношенията между САЩ и Китай е оказало положително въздействие върху лидерите на срещата на върха на АПЕК, където основният извод е, че "духът на сътрудничество е очевидно по-силен. А светът има нужда от това."

САЩ и Китай възстановяват военната комуникация: Какво си казаха Байдън и СиДвамата лидери са обсъдили редица въпроси – от AI до фентанил

Според директора на МВФ, съживените американско-китайски комуникации ще помогнат и за насърчаване на сътрудничеството по глобалните предизвикателства, особено по отношение на изменението на климата, тъй като в края на ноември предстои конференцията за климата COP28.

Ангажираността на САЩ и Китай ще бъде важен фактор и при преговорите за реформата на Световната търговска организация, включително възстановяването на нейната система за уреждане на спорове. Министрите на СТО ще се срещнат през февруари в Обединените арабски емирства.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви по време на срещите си с китайския си колега миналата седмица, че ключов резултат от американско-китайския икономически ангажимент е подкрепата на Пекин за 50% увеличение на ресурсите на МВФ на квотен принцип, без незабавно увеличаване на акционерното участие на Китай.

Георгиева заяви, че е важно МВФ бързо да започне да преразглежда формулата си за акционерно участие, за да увеличи представителството на бързо развиващите се икономики. "Светът се нуждае от МВФ, който да е финансово силен, но и да е легитимен.", смята Георгиева.