Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел коментира случая с двамата български моряци, които се намират на отвлечения край Йемен кораб.

„Буквално от първия час следим информацията“, заяви тя, цитирана от БТА. Габриел призова за по-малко говорене и „проактивност“ в създалата се ситуация.

По нейните думи това е необходимо, за да може, когато „се отдаде възможност“, да се погрижим за сънародниците ни.

В постоянна връзка сме с нашите представители в региона, с международните партньори и службите, посочи още Габриел.

Министерството на външните работи (МВнР) е в контакт със семействата на двамата български граждани – част от екипажа на кораба Galaxy Leader. Ведомството работи по изясняването на всички обстоятелства по случая в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции.

Вчера главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че българите са капитанът на кораба и първият помощник-капитан. Близките им имат пълната информация за случващото се, предложили сме психологическа помощ, посочи той.

Израел: Йеменските бунтовници хуси са пленили танкер с българи на бордаНа борда на танкера има 25 души екипаж от България

Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси разкри кога би било възможно да се говори за отвлечения кораб, става ясно от публикация в близката до хусите агенция YPA, цитирана от БТА.

"Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб", заяви Мохамед Али ал Хуси в публикация в X.

"Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност", допълни той.

Междувременно Великобритания осъди незаконното задържане на търговския кораб от хусите в Червено море и призова за незабавното освобождаване на съда и екипажа му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Обединеното кралство осъжда незаконното завземане на Galaxy Leader от хусите в Червено море и призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на кораба и неговия екипаж", заяви говорител на министерството на външните работи, Британската общност и развитието.