Според анализ на организацията с нестопанска цел Oxfam International най-богатият един процент от световното население е отговорен за същото количество въглеродни емисии, колкото и най-бедните 2/3 от населението на света, или пет милиарда души.

Макар че борбата с климатичната криза е общо предизвикателство, не всички са еднакво отговорни и правителствените политики трябва да бъдат съобразени с това, заявява пред AFP Макс Лоусън, съавтор на доклада:

"Колкото по-богат сте, толкова по-лесно е да намалите както личните си, така и инвестиционните си емисии. Нямате нужда от третата кола или от четвъртата почивка, или не е необходимо да инвестирате в циментовата промишленост".

Докладът Climate Equality: A Planet for the 99% се основава на изследване, изготвено от Стокхолмския институт за околната среда (SEI), и разглежда емисиите от потреблението, свързани с различните групи от гледна точка на доходите, до 2019 г.

Едва 4% от водещите компании изпълняват климатичните насоки на ООН Иначе заявките за екологичен преход на компаниите от индекса Forbes2000 са скочили с 40%


Той е публикуван в момент, когато световните лидери се подготвят за срещата на върха COP28 в Дубай по-късно този месец. Нарастват опасенията, че ограничаването на дългосрочното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива скоро може да се окаже невъзможно за постигане.

Сред основните изводи от това проучване са, че най-богатият един процент в световен мащаб - 77 милиона души - са отговорни за 16% от глобалните емисии, свързани с тяхното потребление. Това е същият дял, който имат 66% от най-нископоставеното от гледна точка на доходите население, или 5,11 млрд. души.

Прагът на доходите за попадане сред единия процент е коригиран по държави, като е използван паритет на покупателната способност - например в САЩ прагът е 140 000 долара, докато в Кения еквивалентът му е около 40 000 долара.

Анализите в рамките на отделните държави също потвърждават тази картина. Например във Франция най-богатият един процент отделя толкова въглеродни емисии за една година, колкото най-бедните 50 процента за 10 години. Като изключим въглеродните емисии, свързани с инвестициите му, Бернар Арно, милиардерът, основател на Louis Vuitton и най-богатият човек във Франция, има 1270 пъти по-голям въглероден отпечатък от този на средния французин, посочва още AFP, позовавайки се на доклада.

С електрически суперяхти за $10 милиона богатите опазват околната средаБившият шампион във Формула 1 Нико Розберг наскоро се повози на една от тях и даде вътрешен поглед към луксозната играчка


Основното послание според Лоусън е, че политическите действия трябва да бъдат прогресивни.

"Смятаме, че ако правителствата не въведат прогресивна политика по отношение на климата, при която от хората, които отделят най-много емисии, се изисква да направят най-големите жертви, никога няма да постигнем целите си в тази област", каза той.

Тези мерки биха могли да включват например данък върху полетите повече от десет пъти годишно или данък върху незелените инвестиции, който да е много по-висок от този върху зелените инвестиции.

Въпреки че настоящият доклад се фокусира върху въглеродните емисии, свързани само с индивидуалното потребление, "личното потребление на свръхбогатите е засенчено от емисиите, произтичащи от техните инвестиции в компании", се посочва още в доклада.

Не на последно място, вероятността милиардерите да инвестират в замърсяващи отрасли е два пъти по-голяма, отколкото средната стойност за Standard & Poor 500, показват предишни изследвания на Oxfam.