Някои служители полагат големи усилия, за да скрият тайните пътувания от шефовете си.

Тези в полската компания PhotoAid изобщо не трябва да се притесняват.

Компанията, която помага на пътниците да правят свои собствени паспортни снимки у дома, позволява на своите хора да останат безплатно в апартамент в Испания - при условие че работят, докато са там.

Апартаментът е в Тенерифе, най-големият от испанските Канарски острови. Служителите могат да останат до три седмици наведнъж и могат да ходят толкова пъти в годината, колкото пожелаят, в зависимост от търсенето от страна на други служители.

Компанията наема апартамента в столицата Санта Крус де Тенерифе през лятото на 2022 г. като начин да създаде по-добри взаимоотношения и да изгради морал сред своите служители, всички от които работят дистанционно, казва пред CNBC съоснователят Рафал Млодзки. Той и другите двама съоснователи – неговите братя Марчин и Томаш – искат да предложат предимство, което да се откроява.

PhotoAid възстановява и половината от цената на самолетните билети на служителите, до 1000 полски злоти (228 евро), веднъж годишно. Цените от Варшава до Тенерифе могат да започнат от около $150 за шестчасов директен полет.

Има безплатен обяд. Защо някои компании плащат почивката на служителите сиСоциални придобивки, които в миналото са изглеждали немислими, днес се смятат за нещо нормално

Време за „workcation“

PhotoAid е малка компания с млада работна сила, така че повечето служители нямат деца, казва Млодзки. Но тези, които имат, са склонни да се групират и да използват предимството през летните месеци, когато училищата са затворени.

Служителите могат да поискат да заведат в Тенерифе и своите партньори, като компанията одобрява всеки отделен случай, добавя съоснователят на PhotoAid.

Работното време, прекарано в Тенерифе, не се брои като ваканционно. Служилите разполагат с до 26 дни отпуск в годината, казва Рафал Млодзки.

Те трябва да спазват няколко правила, като например протокола за настаняване и напускане. Задължително е да качат снимка на апартамента при пристигане и да направят същото при напускане, за да покажат на следващата група служители в какво състояние са го оставили.

Отсядащите в Тенерифе също трябва да се грижат за чистотата на апартамента-офис, като компанията наема професионална компания за цялостната хигиена. Въпреки че пиенето на вино на балкона и разговорите през нощта са редовни явления, служителите нямат право да пият през работно време, казва още Млодзки.

Той добавя, че служителите обичат да посещават Тенерифе с колеги със споделени интереси. Например, скорошна група е спортувала в свободното си време, докато друга е ходила на концерти.

Около 50 от общо 143 служители на PhotoAid вече са отсядали в апартамента в Тенерифе, като много от тях се срещат лично със своите колеги-съквартиранти за първи път по време на престоя си.

„Една от причините да решим да отворим този офис беше възможността да предложим и най-доброто обучение в света за старши членове на екипа. Присъединилите се не само са развълнувани, но също така дълбоко разбират целите и мисията на компанията и своята роля в нея“, коментира още Млодзки.

„Плащаха ми да не работя 2 месеца“ - как „сабатикал“ помага на бизнесаРедица изследванията показват, че дългият отпуск помага на служителите да се преборят с прегарянето и стреса и да подобряват състоянието си

Апартаментът

На площ от 3200 квадратни метра с гледка към пристанището на Санта Крус де Тенерифе са разположени три спални, просторна всекидневна с настолни игри, два балкона и малка фитнес зала. Има и осем работни места с високоскоростен интернет, компютърни монитори и ергономични столове.

В съседство има пекарна за пресен хляб, а наблизо - ресторанти, барове и винарни.

Испанският апартамент често се споменава в проучванията за удовлетвореността на служителите, добавя Млодзки.

„Когато набираме персонал, това е предимство, на което кандидатите винаги реагират положително.“

От първо лице

Александра Старомийска, специалист по връзки с обществеността на компанията, разказва пред CNBC, че когато е в Тенерифе започва работните си дни по-рано, за да увеличи максимално времето за плаж.

„Забелязах, че нивата ми на производителност са по-високи“, споделя тя. „Наистина искам да си свърша работата бързо, за да имам време да се насладя на мястото и да презаредя батериите си.“

3 месеца отпуск и пари за пътувания. Уникалните бонуси в 5 водещи компанииAirbnb например дава на служителите си по 500 долара на тримесечие за пътувания

Ваканция с шефа?

Влюбен в културата и пейзажа на Тенерифе, Млодзки споделя, че прекарва половината от времето си във Варшава, а другата половина - на острова, отсядайки в голямата спалня в апартамента на PhotoAid.

Той признава, че някои хора може би се чувстват нервно и неловко да прекарват толкова много време с шефа си, но той смята, че това е страхотно за постигане на разбирателство.

„За мен е супер интересно и обогатяващо да опознавам повече хора, да давам и получавам обратна връзка“, казва той.

„Смятаме офиса в Тенерифе не само за „зарядното устройство на компанията“, което презарежда служителите. Инвестицията повишава екипния дух, който може да изчезне при изцяло дистанционни режим на работа“, споделя още съоснователят на PhotoAid.

Снимки: PhotoAid