Големите финансови измами в първите десетилетия на 21 век отразяват глобалната неспособност за предотвратяване на корупцията в публичния сектор, гласят изводите от доклада за Индекса за възприятие на корупцията (CPI) на Transparency International.

Това подчертава неадекватността на институциите, предназначени да предотвратяват злоупотреби, което води до загуба на обществено доверие и увеличаване на измамните дейности, особено сред бизнеса и политическите фигури.

CEOwolrd състави класация с най-значимите финансови измами и противоречия за последните 20 години.

Компилацията се основава на източници като Министерството на правосъдието на САЩ, SHRM, Global Voices, Съвета за международни отношения, както и данни от различни медийни платформи. Редакционният екип е използвал своята преценка, за да определи мащаба на всеки скандал въз основа на фактори като замесените субекти, размера на средствата, продължителността и последиците от тези безскрупулни действия.

Дисекция на злото: Най-корумпираните държави в света за 2023 г.Борбата с корупцията изисква нещо повече от наказателни мерки – изисква системни промени, етично лидерство и прозрачна глобална общност

WeWork Meltdown (август 2019 г.)

През 2019 г. WeWork се срина рязко, поради управленска некадърност и съмнително лидерство от страна на основателя и главен изпълнителен директор Адам Нойман.

Свободното падане на оценката на компанията беше предизвикано от опасения относно неустойчив бизнес модел, пропуски в корпоративното управление и екстравагантни разходи, които разкриха опасностите от дръзката стратегия за разширяване и разкриха и съмнителните решения на Нойман.

Фалшиви сметки на Wells Fargo (септември 2016 г.)

През септември 2016 г. Wells Fargo попадна в епицентъра на скандал, свързан с измамни практики, при които служители тайно са открили милиони неоторизирани сметки, за да постигнат нереалистични цели за продажби.

Неетичните ходове нанесоха вреда на клиентите, като ги подложиха на такси за въпросните неодобрени сметки. Беше постигнато споразумение за 3 млрд. долара, за да се компенсират разходите по наказателните и гражданските разследвания на злоупотребите.

Глобиха с $549 млн. 11 банки от Уолстрийт заради забранени комуникацииОрганизациите са комуникирали с клиенти през външни канали като WhatsApp, в нарушение на закона

Лихвеният процент LIBOR (юни 2012 г.)

Скандалът през 2012 г. се разрази около манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (LIBOR) - основен референтен лихвен процент, който оказва влияние върху глобалните финансови продукти.

Големи банки бяха уличени във фалшифициране на разходите по заеми, за да повлияят на LIBOR, което се отрази на транзакции за трилиони долари.

Регулаторните органи наложиха глоби в размер на над 9 млрд. долара на замесените банки, като подчертаха системните недостатъци на финансовите референтни показатели.

Подкупите във FIFA (май 2015 г.)

В скандала с FIFA през 2015 г. длъжностни лица бяха обвинени в искане и получаване на подкупи за предоставяне на изгодни права за провеждане на Световната купа от началото на 90-те години на миналия век.

Разследването на Министерството на правосъдието на САЩ разкри машинациите, които стоят зад възлагането на Световната купа през 2018 г. на Русия и на Световната купа през 2022 г. на Катар.

Футбол, Формула 1 и може би Олимпиада: Как Катар и съседите му перат имиджСветовното по футбол не е единственото събитие, заради което страните от Близкия изток са обвинявани в

Многобройни високопоставени служители и ръководители FIFA бяха арестувани и обвинени, което разкри култура на корупция и непрозрачност в организацията.

Кръвните тестове на Theranos (октомври 2015 г.)

Скандалът с Theranos замеси основателката Елизабет Холмс и нейния стартъп за кръвни тестове, който някога се славеше с революционна технология.

Разследванията обаче разкриха неточности и проблеми с надеждността. Холмс и бившият ѝ шеф Рамеш "Съни" Балвани бяха обвинени в измама за подвеждане на инвеститори и пациенти, фалшифициране на резултати от тестове и застрашаване на живота.

Кулминацията на процеса беше присъдата за Холмс от 11,3 години лишаване от свобода, а Балвани получи 12 години и 11 месеца федерален затвор, което подчертава опасността от даването на приоритет на иновационната шумотевица пред научната строгост.

Принцесата на Силициевата долина влиза в затвора за 11 годиниТя получи ефективна присъда за измама на инвеститорите в стартъпа й за кръвни изследвания

Корупция при производителите на опиоиди (ноември 2019 г.)

През 2019 г. Purdue Pharma се призна за виновна за измами и заговори за откуп, признавайки съучастието си в изострянето на опиоидната епидемия в САЩ.

Агресивният маркетинг на OxyContin, омаловажаването на пристрастяващия му характер и преувеличаването на ползите са допринесли за широкото разпространение на пристрастяването и смъртните случаи от свръхдоза.

Purdue Pharma подаде молба за несъстоятелност и създаде фонд на стойност 6 млрд. долара за компенсиране на жертвите и намаляване на съдебните спорове.

Валутата на Венецуела (2014 г.)

Венецуелският валутен скандал разкри колосална схема за пране на пари, в която бяха замесени управители на финансови активи в изпирането на около 1,2 млрд. долара от Венецуела.

Заради сложния валутен контрол и разликите в обменните курсове, корумпираните лица се възползваха от икономическата нестабилност на страната, като задълбочиха финансовата ѝ криза още повече.

Credit Suisse с бомбастична прогноза за икономиката на ВенецуелаТова не е печатна грешка, предупреждават от инвестиционната банка

Опит за продажба на място в Сената на САЩ (2012 г.)

Скандалът от 2012 г., свързан с тогавашния губернатор на Илинойс Род Благоевич беше свързан с опити да се продаде свободно място в Сената на новоизбрания президент Барак Обама.

Подслушвателните устройства заснеха обсъждания на потенциални сделки и искане на финансови или политически облаги.

Импийчмънтът на Благоевич, осъждането му по обвинения в корупция и последвалата присъда от 14 години затвор отразяват сериозността на опитите да се търгува с политическа длъжност срещу средства за предизборна кампания.

Исторически вот свали лидера на Камарата на представителите на САЩ Гласуването с 216 на 210 гласа отбелязва първия случай в историята, когато председателят ѝ е свален

"Завладяването" на Южна Африка от семейство Гупта (2016 г.)

Скандалът с фамилията Гупта в Южна Африка засегна Аджай, Атул и Раджеш Гупта, упражнявали неправомерно влияние върху администрацията на президента Джейкъб Зума в периода 2009-2018 г.

Манипулирайки назначенията и упражнявайки контрол върху министри и висши служители, Гупта организират мрежа от корупция в ИТ сектора, минното дело, медиите и други.

В този "скандал за завладяване на държавата" бяха замесени големи компании като McKinsey и KPMG, което подчерта уязвимостта на държавните институции в Южна Африка и се застъпи за прозрачност и отчетност, за да се осуети корпоративното влияние при вземането на решения в държавата.

Подкупите на Siemens (2006 г.)

Скандалът Siemens от 2006 г. разкрива участието на германския технологичен конгломерат в подкупи, като от началото на 90-те години на миналия век до 2006 г. са пренасочени около 1,4 млрд. долара.

Разкритието доведе до едно от най-големите споразумения по Закона за чуждестранните корупционни практики на САЩ, възлизащо на 1,6 млрд. долара под формата на глоби и санкции, хвърляйки светлина върху широко разпространеното подкупничество, ендемично за глобалните корпоративни сделки

Туризмът на Малдивите (2018 г.)

През 2018 г. корупцията се отрази неблагоприятно на туристическата индустрия на Малдивите, наречена "корумпиран туризъм".

Съмнителното разпределение на разрешителните и развитието на инфраструктурата допринесоха за увреждане на околната среда, като накърниха имиджа на страната като топ дестинация за почивка.

Избягалият президент на Шри Ланка отлетя от Малдивите за СингапурНе е ясно дали Раджапакса ще остане в Сингапур или ще използва града държава само за временен престой

Осъждането на бившия президент Абдула Ямин за корупция през декември 2022 г. подчерта загрижеността за управлението.

Офшорните зони (2017 г.)

През 2017 г. базираната в Бермудските острови офшорна адвокатска кантора Appleby, основана през 1898 г., се забърка в скандал, когато повече от 13 милиона документа, изтекли от хакери, разкриха сложни офшорни структури и съмнителни сделки.

Разкритията замесиха корпорации и физически лица в дейности като подкуп, като предизвикаха глобален контрол и дебати относно прозрачността, етиката и ролята на такива компании в улесняването на незаконни финансови дейности.

Кои са най-привлекателните офшорни зони в светаОпазването на работната сила и нейната адаптивност към технологичните иновации са от съществено значение за държавите, които желаят да бъдат конкурентни в бъдеще

Фестивалът Fyre (април 2017 г.)

Скандалът с фестивала Fyre през 2017 г., организиран от измамника Били Макфарланд, включваше измама на инвеститори за 26 млн. долара чрез обещание за пищно фестивално преживяване на Бахамите.

Въпреки завишените цени на билетите, посетителите бяха посрещнати с примитивни палатки, предварително приготвени сандвичи и отсъствие на обещаните артисти.

Били Макфарланд беше осъден на шест години затвор.

Операция "Автомивка" (2014 г.)

Скандалът Operação Lava Jato (Операция "Автомивка") в Бразилия, който избухна през 2014 г., разкри корупция в държавната петролна компания Petrobras и замеси множество високопоставени политици и бизнесмени.

В затвора влязоха 150 лица, включително трима бивши президенти.

Въпреки разпускането на комисията за борба с корупцията през 2021 г., продължават да съществуват опасения относно уязвимостта на бразилските държавни институции от корпоративен контрол.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай

Пералнята на Тройката (2006-2013 г.)

Тайната мрежа, известна като "Пералнята на Тройката", организирана от руската инвестиционна банка "Тройка Диалог", се разгръща между 2006 и 2013 г.

Тази сенчеста схема включва създаването на поне 75 фиктивни дружества в различни данъчни убежища за издаване и анулиране на фиктивни договори и заеми, което улеснява изпирането на пари и укриването на данъци в размер на около 4,6 млрд. долара.

Последвалото разследване доведе до мистериозни смъртни случаи на ключови фигури, санкции срещу Сбербанк и прекратяване на дейността ѝ в повечето части на света.

Чешкият премиер под обстрел (2018 г.)

Мандатът на чешкия министър-председател Андрей Бабиш от 2017 г. до 2021 г. беше подложен на ревизия заради запазването на контрола върху конгломерата "Агроферт" въпреки предполагаемото прехвърляне на собствеността.

Разследването на Европейската комисия породи опасения за използване на политическата власт за лични цели, застрашаване на лоялната конкуренция и злоупотреба със средства на ЕС.

Чешкият премиер уволни трети здравен министър от началото на пандемиятаСлед шест месеца в Чехия предстоят парламентарни избори

Въпреки протестите, обвиненията и твърденията за конфликт на интереси, Бабиш успя да остане на власт до загубата на изборите през януари 2023 г.

Освен това, политикът беше официално оправдан в обвиненията за измами.

Корупционната криза в Гватемала (2019 г.)

Корупционната криза в Гватемала от 2019 г. е резултат от разследването на Международната комисия за борба с безнаказаността в Гватемала (CICIG), което доведе до оставката и осъждането на президента Ото Перес Молина през 2015 г. по обвинения в корупция.

Неговият наследник, Джими Моралес, се опита да ограничи усилията на ООН за борба с корупцията, след като също получи обвинения.

Последвалият натиск за арести, включително на членове на семейството на Моралес, подчерта продължаващите предизвикателства в борбата с корупцията в Гватемала.

Малайзийският скандал с 1MDB (2009 г.)

Скандалът с 1Malaysia Development Berhad (1MDB) разкри огромни финансови противоречия около държавния инвестиционен фонд на Малайзия.

В предполагаемото присвояване на милиарди чрез лабиринт от фиктивни дружества и транзакции бяха замесени високопоставени лица, включително бившият министър-председател Наджиб Разак.

Арестуван през 2018 г. по обвинения в пране на пари и злоупотреба с власт, понастоящем той излежава 12-годишна присъда.

Най-корумпираният чиновник (2021)

През 2021 г. Пол Уайт е осъден на 12 години затвор за организиране на "най-големия случай на измама в публичния сектор в Австралия".

Възползвайки се от позицията си на надзорник на обществените жилища, прилага схема за фалшиви фактури чрез подставени компании, като присвоява 27 милиона австралийски долара от парите на данъкоплатците за разточителен живот, включващ хазарт, състезателни коне и огромно имение.

Защо инвеститорите продължават да стават жертва на измами?Последната разкрита мащабна измама е тази на холивудския актьор Закари Хорвиц, който беше осъден на 20 години затвор

Бърни Мадоф (десетилетия, приключващи през 2009 г.)

Американският финансов мениджър Бърни Мадоф организира най-голямата Понци схема във финансовата история, като в продължение на няколко десетилетия измами хиляди инвеститори с милиарди.

Привличайки инвеститори с фиктивна възвръщаемост, схемата на Мадоф се срива през 2008 г. по време на финансовата криза. През 2009 г. е осъден на 150 години затвор, като конфискува 170 млрд., а историята завършва със смъртта му в затвора през 2021 г.