Широкият борсов индекс на САЩ S&P 500 е на път да регистрира най-доброто си месечно представяне от юли 2022 г., стимулиран от спада в доходността на облигациите.

S&P 500 се повиши във вторник с 0,1%, воден и от покачващите се акции на технологичните компании и дружества, фокусирани върху потребителите.

Nasdaq Composite напредна с 0,3%, а Dow Jones Industrial Average добави 0,2%, или около 84 пункта.

Tesla се покачи с 4,5%, което прави компанията една от най-печелившите в S&P 500.

Технологичният сегмент се повиши, подпомогнат и от ръста на акциите на Microsoft с 1,1%. Секторът е нараснал с 50% през 2023 г. в сравнение с ръст от 19% на S&P 500. Подобно на борсовия индекс, технологичният сектор е в крачка за най-добрия си месец от юли 2022 г.

„Стани и се състезавай“: Сатя Надела като победител във фиаското на OpenAIГлавният изпълнителен директор на Microsoft направи огромен залог в най-горещата компания за AI в света. Сега той е още по-близък с лидера ѝ Сам Алтман

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ завърши на 4,335%, спад от 4,388% в понеделник. По-ниската доходност прави възвръщаемостта, предлагана от фондовия пазар, по-привлекателна за инвеститорите.

Един от факторите, допринесли за спада на доходността, е коментарът на управителя на Федералния резерв Кристофър Уолър, застъпник на повишаването на лихвените проценти в битката с инфлацията. Той каза във вторник, че скорошните признаци на подобрение трябва да позволят на централната банка да поддържа лихвите стабилни до началото на следващата година.

„Този вид коментари осигуриха допълнително гориво за пазара на облигации“, посочва Майкъл Шелдън, главен инвестиционен директор в консултантската компания RDM Financial Group, цитиран от WSJ. „Това помогна и за спада на долара. И двете динамики подкрепиха фондовия пазар във вторник“, добавя той.

Доларът отслабна, като WSJ Dollar Index завърши деня на най-ниското си ниво от август.

Уолстрийт се насочва към възходящ край на годината. А след това?Историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината

Нови данни от вторник показаха, че американските потребителите са станали по-уверени през последните седмици.

Conference Board съобщи, че индексът на потребителското доверие се е повишил през ноември до 102 от малко над 99 през октомври.

Цените на петрола се повишиха, прекъсвайки серия от загуби в четири сесии, преди срещата в четвъртък на ОПЕК+. Суровият сорт Брент, глобалният бенчмарк, се установи на 81,68 долара за барел, което е ръст от 2,1% за деня.

В Европа основните индекси на повечето водещи фондови борси се понижиха в края на вчерашната сесия, като Stoxx Europe 600 падна с 0,3%.