Barclays проучва план за освобождаване на хиляди клиенти в инвестиционната си банка като част от стратегически преглед, който има за цел да увеличи печалбите и да намали разходите с 1 млрд. паунда, пише Financial Times. Компанията също така планира да съкрати до 2000 работни места в цялата група, посочва Reuters.

Според източници на FT, запознати с дискусиите, ръководителите на Barclays са се срещали няколко пъти тази година, за да обмислят преструктурирането, наречено с кодовото име "Минерва" в чест на римската богиня на мъдростта.

Главният изпълнителен директор К. С. Венкатакришнан е под натиск да намали зависимостта на Barclays от инвестиционното банкиране и да върне повече капитал на инвеститорите, като публично съобщение се очаква през февруари.

Акциите на компанията се търгуват близо до най-ниските си нива от пандемията на Covid, а оценката на Barclays е сред най-ниските от всяка голяма световна банка, посочва още FT.

Печалбите на Morgan Stanley падат с 9% заради инвестиционното банкиранеПриходите от инвестиционно банкиране са спаднали с 27% до 938 милиона долара

Ръководителите на Barclays са обмисляли, но в крайна сметка са се отказали от няколко радикални варианта. Най-смелите са включвали набиране на капитал за купуване на бизнес за управление на богатство или активи.

Друг план е бил драстично намаляване на търговските активи в инвестиционната банка, като балансът бъде преразпределен към операции с потребителски и кредитни карти, казват източници на FT, запознати с обсъжданията.

След съпротива от ръководителите на звената, в крайна сметка Венкатакришнан е избрал по-умерен курс.
Barclays вероятно ще се съсредоточи върху прекъсването на връзките с най-малко печелившите си клиенти от инвестиционното банкиране, посочва още FT.

Това може да означава прекратяване на отношенията с над 2500 клиенти от общо над 10 000, въпреки че не е взето окончателно решение и вероятно числото няма да е толкова високо, допълва изданието.

Системата за управление, известна вътрешно като "Хектор", класира клиентите, като 500-те, извършващи най-мащабни и чести преводи, са разпределени в диамантени, платинени и златни групи.

Останалите, класифицирани като сребърни, не извършват често или в достатъчен мащаб сделки, за да донесат на Barclays добра възвръщаемост.

Идва ли краят на ледниковия период за инвестиционното банкиране?Банковите приходи, свързани с придобивания и сливания, вероятно ще нараснат с 5% до 10% през 2024

Инвестиционното банкиране е в основата на прегледа на компанията, тъй като се разрасна през последните осем години, за да доминира в общата група, отчитайки £219 млрд. рисково претеглени активи (RWA), или около две трети от общия брой.

Банките са принудени от регулаторите да държат собствен капитал срещу RWA. Ако Barclays успее да намали активите си или да ги преразпредели в по-печеливши зони, трябва да може да повиши възвръщаемостта на своите акционери чрез дивиденти или обратно изкупуване.

Ако бъде направено агресивно, съкращаването на по-малко печелившите клиенти на инвестиционното банкиране може да освободи до £20 милиарда RWA на цена от по-малко от 10% от приходите на подразделението, казват източниците на FT. Според други запознати, близки до Barclays, крайната цифра вероятно ще бъде по-ниска.

Бордът е казал на подразделението, което включва и корпоративния бизнес на Barclays, да излезе с план за генериране на постоянна възвръщаемост на материалния капитал от 14 до 15%, от около 11,5% днес, добавят източниците на FT.

Това би наложило оперативните разходи да спаднат рязко като процент от приходите от около 65% до средно 50%, според вътрешни оценки.