След скокове между малки печалби и загуби в по-кратка търговска сесия в петък заради Деня на благодарността, фондовите пазари в САЩ напреднаха за четвърта поредна седмица.

S&P 500 се покачи с 0,1% за деня, технологичният Nasdaq Composite падна с 0,1%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спечели 0,3%, или 117 пункта.

И трите основни индекса в САЩ са на път да отбележат най-доброто си месечно представяне от повече от година, обобщава The Wall Street Journal.

Здравеопазването беше най-добре представилият се сектор на S&P 500 в петък, напредвайки с 0,5%. Комуникационните услуги паднаха с 0,7%, отбелязвайки най-голямото изоставане за деня. Най-високите акции в индекса бяха тези на производителя на торове CF Industries, които се повишиха с 2,6%. First Solar се представи най-слабо, падайки с 3,3%.

5 съвета към инвеститорите от Bank of America в случай на рецесияBank of America не включва рецесия в краткосрочния си базов сценарий, но опитът от историческите тенденции може да помогне на инвеститорите

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се повиши, тъй като цените им паднаха, установявайки се в на 4,483% след пет последователни дневни спада.

Фючърсите на златото затвориха над $2002 за тройунция за първи път от май, установявайки се на $2002,20.

Биткойнът се повиши над $38 000 в рамките на деня за първи път от май 2022 г. Акциите на Coinbase Global напреднаха с 5,8%.

На пазарите в Азия и Европа хонконгският индекс Hang Seng падна с около 2%, а Shanghai Composite загуби 0,7%. Stoxx Europe 600 се покачи с 0,3%, а германският Dax добави 0,2%.

Цените на петролния сорт Брент започват да се възстановяват Изненадващото отлагане на срещата на ОПЕК+ първоначално доведе до спад на фючърсите с до 4%

Кен Махони, главен изпълнителен директор на Mahoney Asset Management, казва пред WSJ, че очаква цените на акциите да продължат да растат до края на 2023 г. на фона на надеждите Федералният резерв да започне смекчаване на рестриктивната си парична политика.

По време на разпродажбата на акциите от края на юли до октомври се натрупаха опасения, че кампанията на Фед за борба с инфлацията ще остави лихвените проценти по-високи за по-дълго. Напоследък надделява оптимизмът, че централната банка на САЩ няма да повишава лихвите повече и дори ще започне да ги понижава през 2024 г.

Търговците на лихвени деривати дават почти 23% шанс Фед да намали краткосрочните лихвени проценти на срещата си през март, според инструмента FedWatch на CME Group.

„Инвеститорите определено очакват намаления на лихвите през следващата година“, коментира Джули Бийл, главен пазарен стратег и портфолио мениджър в Kayne Anderson Rudnick. „Надявам се, че случаят е такъв, но Фед ще иска сигурни данни, че инфлацията може да достигне 2% и да остане там.“

Гуверньорът на Bundesbank: Лихвените проценти са в или близо до своя пикДанните ще определят дали е необходимо по-нататъшното повишаване

Проучване на мениджърите по покупки на САЩ от S&P Global, публикувано в петък, установи, че компаниите съкращават работни места през ноември поради по-слабо търсене и натиск върху разходите – още един знак, че икономиката се охлажда. Последните правителствени данни, показващи забавяне на растежа на работните места и облекчаване на инфлацията, дават надежди, че Фед може да доведе инфлацията до целта си, без да причинява рецесия.