Американският фондов пазар регистрира най-добрия си месец от повече от година, като и трите основни борсови индекси завършиха ноември с поне 8% нагоре, прекъсвайки тримесечни поредици от загуби.

Технологичният Nasdaq Composite поведе, завършвайки месеца с ръст от 10,7% въпреки спада от 0,2% в четвъртък.

S&P 500 напредна с 0,4% в четвъртък, за да завърши ноември с 8,9% нагоре.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average , който в четвъртък се повиши с 1,5%, или 520 пункта, отбеляза най-добрия си месец от октомври 2022 г., изкачвайки се с 8,8% до най-високото си затваряне от януари 2022 г.

Печалбите през ноември бяха придружени от рали на облигациите, което доведе до спад на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ до 4,349% в четвъртък, от малко над 5% в края на октомври. Референтната доходност записа най-големия си месечен спад от 2019 г.

Бурното купуване на облигации изпрати цената на широко проследявания индекс на облигации на Bloomberg U.S. Aggregate нагоре с 4,8% този месец, което представлява най-голямото подобно увеличение от средата на 80-те години на миналия век. Доходността пада с нарастването на цените на облигациите.

Уолстрийт се насочва към възходящ край на годината. А след това?Историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината

Акциите, които водеха ралито на фондовите пазари, бяха в най-чувствителните към лихвените проценти сектори, включително информационни технологии, недвижими имоти и финанси, заедно с компании, които разчитат на потребителски разходи. Тези сегменти на S&P 500 се покачиха с поне 10% през месеца.

Данните на Министерството на търговията в четвъртък показаха, че американците са забавили разходите си и че инфлацията е продължила да намалява през октомври, повишавайки очакванията, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвите.

Според най-трезвите очаквания обаче Фед ще започне да облекчава паричната политика най-вероятно чак в средата на 2024 г.

Джон Уилямс, президент на Федералната резервна банка на Ню Йорк, каза в реч в четвъртък, че макар да вижда, че инфлацията в крайна сметка намалява към целта на централната банка от 2%, той все още не е готов да разхлаби хватката на Фед върху икономиката.

„Инфлацията все още е твърде висока“, каза Уилямс, цитиран от The Wall Street Journal.

„Очаквам, че ще бъде подходящо да поддържаме рестриктивна позиция доста време, за да възстановим напълно баланса и да върнем инфлацията обратно към нашата дългосрочна цел от 2% на устойчива основа.“

Инвеститорите очакват днес и послание от председателя на Фед Джером Пауъл, който трябва да говори в Spelman College в Атланта.

Любимият измерител на Фед показва добри данни за инфлацията в САЩИндексът на цените на личните потребителски разходи се е увеличил спрямо очакванията

Тримесечните резултати и перспективите за продажби на няколко компании задвижиха Уолстрийт в четвъртък. Акциите на търговеца на бельо Victoria’s Secret добавиха 14%, докато производителят на мебели La-Z-Boy и дискаунтърът Big Lots се повишиха съответно с 11% и 9,8%.

Salesforce също впечатли инвеститорите с тримесечните си резултати, повишавайки акциите си с 9,4%, за да поведе както Dow, така и S&P 500 в четвъртък.

ОПЕК+ свива добива на петрол с над 1 млн. барела дневно в началото на 2024Саудитска Арабия, Русия и други членове на организацията добиват повече от 40% от световния петрол

Цените на петрола се понижиха, въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и техните пазарни съюзници се съгласиха да намалят допълнително производството, за да подкрепят цените. Бенчмарк фючърсите на петрола в САЩ загубиха 1,90 долара за барел, за да затворят в четвъртък на 75,96 долара, което е спад от 6,2% за месеца.

Основните индекси в Азия и Европа също се повишиха през ноември.

В четвъртък японският индекс Nikkei 225 и Stoxx Europe 600 добавиха по 0,5%, постигайки месечни печалби съответно от 8,5% и 6,4%. Hang Seng в Хонконг приключи ноември с 0,4% по-ниско.