Краят на света няма да настъпи заради ядрена война, а заради компютърен вирус, който ще обърка всичко.

Когато един писател реши да твори само клишета, той внезапно става известен и всички го обичат.

Тимъти Шаламе е Уили Уонка и ще разкаже за шоколадената фабрика, а Зак Ефрон е напомпан кечист, който ще премята противници из ринга.

Ето списъкът на BBC с филмите за гледане през декември .

Leave the World Behind

Джулия Робъртс и Итън Хоук са двойка, която наема къща, за да прекарат уикенда с децата си. Всичко изглежда наред докато на вратата им не почукват двама непознати с обяснението, че това е техният дом и трябва да останат там заедно с наемателите.

Неудобството от принудителното съжителство обаче е нищо в сравнение с новината, че може би идва краят на света. Как изглежда този край? Като всепоглъщащ компютърен вирус, който разбърква всички системи на живота ни.

Оттук насетне двете семейства ще са изложени на всякакви опасности – автономно движещи се по пътя Tesla с намерение да смажат всички, разбиващи се в плажа танкери, въоръжени с пушки съседи.

Изданието TheWrap определя този филм като един от най-добрите за годината и твърди, че лентата ще предизвика сериозни дискусии.

В Netflix от 8 декември

Rebel Moon

Преди десетина години режисьорът на 300 Зак Снайдер има идея за филм а-ла Star Wars, но със съвсем различна история и герои. Тогава не успява да си осигури финансиране и вместо това се захваща с поредицата за супергерои Justice Legaue.

Сега обаче Снайдер е решил да реализира старата си идея. Резултатът е Rebel Moon – една история от друга вселена със София Бутела в главната роля. Във филма героинята ѝ е защитник на свят, застрашен от изчезване заради нашествие.

Може би Снайдер има идея за нова поредица и не смята да спре само с един филм. Той говори и за подкаст, и за комикси. Те ще се правят покрай промоцията на филма.

Rebel Moon ще е в Netflix от 22 декември.

Wonka

Вторият филм за мечето Падингтън получи много добри отзиви, а сега режисьорът му Пол Кинг се е съсредоточил върху друга популярна детска история – за Уили Уонка, герой от книгата на Роалд Дал за Чарли и Шоколадената фабрика.

Уонка е магьосник. А магията му се нарича шоколад. Но дори на него не му е лесно, защото ще се сблъска със съпротивата за Шоколадения картел.

В ролята на Уонка е Тимъти Шаламе. Това изпълнение е предизвикателство и заради предишната версия от 1971 г., в която Уонка е покойният Джийн Уайлдър.

Премиерата е на 6 декември.

Aquaman and the Lost Kingdom

Първата част на Aquaman беше един от най-големите хитове от вселената на DC. Сега Джейсън Момоа се завръща в ролята за продължение. То може би изглежда закъсняло особено като се има предвид, че през последните години бяха положени големи усилия за връщане на DC Вселената в дневния ред на зрителите.

Заедно с Момоа се завръщат Амбър Хърд и Никол Кидман. Аквамен вече е семеен човек, но с това проблемите му не са намалели, тъкмо обратното. Сега има много повече грижи, освен, че е и защитник на неговата вселена.

Премиерата е на 20 декември.

The Iron Claw

Зак Ефрон е от актьорите, които не се боят от физически трансформации в името на роля. Преди години той показа страховита форма за Спасители на плажа. После призна, че това тяло му е коствало изключителни усилия – и физически, и психически.

Сега отново е прекарал доста време във фитнес залата, за да натрупа огромно количество мускулна маса заради ролята си на кечист. Той не е единственият. Джеръми Алан Уайт и Харис Дикинсън (във филма – негови братя) също не са пестили усилия с щанги и дъмбели.

Филмът разказва историята на популярната в кеча фамилия Вон Ерик. Те са звезди през 80-те години на миналия век и както се вижда от филма, макар да са успешни, животът им не е лесен и винаги са на крачка от трагедията.

Премиерата за САЩ и Канада е на 22 декември.

American Fiction

„Колкото по-тъпо се държа, толкова по-богат ставам“.

Това е изводът на главния герй в тази комедия, анонсирана като един от най-добрите филми на годината. Джефри Райт е в ролята на чернокож писател. Той пише, но книгите му не се продават. Може би защото той не иска да пише както е модерно и както се очаква. В един момент обаче му писва и решава да влезе във възможно най-голямото клише. Пише книга под псевдоним, в която има всичко „черно“ – гетото, наркотиците, престъпленията, рапът и т.н.

Резултатът – всички полудяват по него и той се превръща в звезда за една нощ.

С известността идват парите и всичко останало. Но в един момент писателят започва да се съмнява дали старият му живот не е бил по-поносим.

Премиерата в САЩ е на 22 декември

The Boy and the Heron

Хайо Миядзаки е основател на най-известната японска компания за анимации - Studio Ghibli, както и режисьор с големи постижения зад гърба си. Днес на 82 години той заявява, че това ще е последният му филм.

Действието започва по време на бомбардировките на Токио през Втората световна война и след това се пренася в провинциите на Япония. Според BBC това вероятно е „най-магическият“ филм на Миядзаки. В него са събрани светове и пластове история, през които зрителят преминава.

Премиерата е на 8 декември за САЩ и Канада и на 26 декември за Великобритания и Ирландия.

Eileen

Главната героиня е младо, затворено в себе си момиче. Живее заедно с алкохолизирания си баща си и работи в затвор за непълнолетни.

Нейният свят се променя, когато идва нова колежка – впечатляваща и дръзка русокоса психоложка (Ан Хатауей). Тя ѝ Айлин изглежда са на път да се влюбят, но трансформацията при младото момиче ще доведе до много по-сериозни промени. Това е филм на Уилям Олдройд, а от него мога да се очакват похот, убийства и други престъпления.

Премиерата във Великобритания и Ирландия е на 1 декември, а в САЩ и Канада – на 8 декември.

Poor Things

Режисьорът Йоргос Лантимос и актрисата Ема Стоун са отново заедно за още един неприличен филм след The Favourite, осмиващ живота в британския кралски двор. Стоун е в ролята на Бела, жена, възкресена след самоубийство от луд учен (Уилям Дефо). Действието се развива в Лондон по време не викторианската епоха.

Бела няма спомени от предишния си живот, дори движенията ѝ са некоординирани след завръщането от онзи свят. Тя започва от начало – пътува из цяла Европа, среща любовта и нарушава правила. Според едно определение за режисьора Лантимос, публикувано в Financial Times, той е единственият днес, който прави „толкова визуално дръзки“ филми.

Премиерата в САЩ и Канада е на 8 декември.

Anselm

Отдавна минаха времената, когато Холивуд очакваше от зрителите да си слагат 3D очила за всяко нашумяло заглавие. Има обаче режисьори като Вим Вендерс, които все още разчитат на тази технология. Този път поводът е филмът му за големия немски художник Анселм Кайфър.

Кайфър е в обществения фокус в последните 40 години. В началото на 80-те със серия произведения той напомня на германците нацисткото им минало. Обществената реакция е шок, а художникът отбелязва, че той просто е държал огледало, в което всички са се видели.

С 3D технологията Вендерс отвежда зрителя в студиата на Кайфър и показва работата му. Разказва и за детството (в разрушената от Втората световна война Германия), и за житейската му философия.

Премиерата е на 8 декември.