Eлектрическите превозни средства имат 79% повече проблеми от другите автомобили, показва последното годишно проучване на Consumer Reports.

Причината не е просто в това, че са на ток, пояснява Джейк Фишър, директор на центъра за тестване на автомобили. Проблемите възникват, защото са предимно нови модели, а те обикновено имат повече неизправности, независимо от това какво ги задвижва.

EV производителите не са разполагали с необходимите години, за да отработят всички недостатъци, както са имали други, които произвеждат дългогодишни модели, устояли на теста на времето. Освен това електромобилите обикновено са по-скъпи модели с по-сложни технологични характеристики - от допълнителни сензори за безопасност до всякакви нови приспособления. Всички тези модерни функции дават повече възможности за грешки, коментира CNN.

Toyota пуска шест изцяло електрически модела на европейския пазар до 2026Едновременно с това компанията разработва няколко различни типа батерии за електромобили "Ако погледнете електромобилите, те обикновено са много натоварени с нови технологии, всички най-нови джаджи и екрани", казва Фишър. "Ако всички производители създаваха задвижвани от батерии превозни средства в продължение на 100 години и изведнъж някой от тях реши да създаде ДВГ автомобил, той също щеше да е пълен с проблеми", добавя той. Електрическите пикапи, в частност, се представят най-зле в проучването за надеждност на Consumer Reports. Според данните от изследването обаче, не всички електрически автомобили са толкова ненадеждни. Например Tesla Model 3 и Model Y, както и Ford Mustang Mach-E, имат средна оценка на надеждност. Nissan Ariya и Hyundai Ioniq 6 имат дори по-добър резултат.

Липса на суровини за батерии заплашва автомобилната индустрия в ЕвропаЛидерите на пазара Tesla и BYD са значително по-напред от много от европейските си съперници Най-ненадеждните модели се водят плъг-ин хибридите. Причината за това, според Consumer Reports, е, че тъй като те имат двигатели с вътрешно горене, електрически мотори и системи за зареждане, са уязвими към всички неща, които могат да се объркат в един автомобил. От друга страна, хибридите, които не са плъг-ин, са автомобилите с най-висока оценка от всички, твърди Consumer Reports. Това до голяма степен се дължи на репутацията на компаниите, които ги произвеждат. "Една от причините, поради които хибридите са много надеждни, е, че те обикновено идват от надеждни производители на автомобили като Toyota, Honda, Hyundai и Kia", пояснява Фишър.