"Няма да подам оставка".

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в интервю пред Btv по повод смяната на директора на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.

Според Хинков оставка може да му бъде поискана само от премиера акад. Николай Денков.

Министърът отново повтори, че според одитния доклад най-голямата спешна болница в България е декапитализирана. Той е обмислял да поиска и оставките на членовете на борда на директорите на лечебното заведение.

„Моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво, те не са политически решения“ коментира Хинков, попитан дали е говорил с лидери на политически партии по казуса.

Докато съм министър, ще си спазвам задълженията и ще правя всичко, което смятам, че трябва да се направи за здравеопазването и изказвания няма да повлияят на моите решения, каза Хинков в отговор на въпрос дали знае, че след ротацията вече няма да заема този пост, защото не се справя със задълженията си, допълва БТА.

Асен Василев: Няма как бюджетът да стане заложник на шеф на болницаАко не се приеме бюджетът тази година, означава, че политиката, която водя, не се приема от партиите в правителството и ще подам оставка, заяви Василев

Министърът отново повтори, че на няколко пъти е говорил с председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов по повод доклада и намеренията си да смени директора на „Пирогов“, но е получил сигнали, че това ще доведе до сериозни проблеми.

В разговора се включи и самият проф. Ангелов, който отрече думите на Христо Хинков.

„Христо Хинков изпрати на имейла на комисията одитния доклад и след това беше проведен разговор, в който аз и той се уточнихме, че има съмнения по отношение на констатациите в одитния доклад и че трябва да изчака да бъде направен одит от външни органи. Той каза: „да, съгласен съм, и аз мисля така“.

След това го потвърди и пред медиите, като каза, че директорът очевидно няма да бъде сменен“, разказа Ангелов.

Денков: Работата на НС е да приема закони, не да следи смените на директориПремиерът в отговор на заканите на ГЕРБ, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството

Председателят на здравната комисия посочи още, че ще представи доклад за нарушения по времето, когато сегашният здравен министър е бил директор на Националния център за обществено здраве и анализи.

На това Христо Хинков обясни, че въпросният доклад с констатация, че няма нарушения, е бил подписан от институции като прокуратурата, ДАНС, АДФИ и финансова полиция и също така от премиера тогава Бойко Борисов.

Междувременно, темата коментира и отстраненият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ Валентин Димитров.

Той заяви, че от началото на 2023 г. болницата е на печалба. Според него печалбата през юни е 307 хиляди лева. За деветмесечието вече е 989 хиляди лева, а към 31 октомври е 1,122 милиона лева.

По думите на Димитров загубата от 31 милиона лева, за която говори министър Христо Хинков, не е натрупана от него, а в миналите 23 години. Допълнителните 6,5 милиона лева са от 2022 година, допълни той, цитиран от БТА.
Болница „Пирогов“ ще заведе срещу министъра на здравеопазването колективен иск за обида и уронване на авторитета, съобщи още д-р Валентин Димитров.

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той и уточни, че като частно лице ще заведе иск за обида, уронване на авторитета и клевета срещу министъра заради неговите изяви в медиите.

Д-р Димитров не посочи конкретни обидни думи, използвани от министъра на здравеопазването.