С 10 гласа „за“, с 3 – „против“ и 4 „въздържал се“ парламентарната Комисия по здравеопазване възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.

Комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова искат проверката на „Пирогов“ да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация.

Това коментира пред журналисти председателят на комисията проф. Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Здравният министър заяви, че няма да подава оставкаДокато съм министър, ще си спазвам задълженията и ще правя всичко, което смятам, че трябва да се направи за здравеопазването

В отговор на въпрос дали министърът е длъжен да се съобрази с комисията, проф. Ангелов каза, че преценката си е на министъра.

"Както виждате министърът не се ползва с доверието на народните представители в комисията по здравеопазване и съответно и на мнозинството от народните представители“, допълни Ангелов.

"Лично на мен не ми е връчван одитният доклад от болница "Пирогов".

Копие на одитния доклад е получено с писмо на 29 ноември в Комисията по здравеопазване към НС.

Монетизираният доклад не ми е връчен официално от МЗ, докладът не е коментиран от звеното за вътрешен одит на Министерството на здравеопазването с мен в ролята ми на изпълнителен директор".

Асен Василев: Няма как бюджетът да стане заложник на шеф на болницаАко не се приеме бюджетът тази година, означава, че политиката, която водя, не се приема от партиите в правителството и ще подам оставка, заяви Василев

Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД д-р Валентин Димитров по време на изслушването си в здравната комисия към НС, цитиран от БНТ.