Официалната статистическа агенция на ЕС – Евростат, публикува годишната класация, измерваща колко удовлетворено от живота си е населението във всяка държава членка.

Скалата варира от нула – абсолютна неудовлетвореност, до десет – което означава, че условията на живот не могат да бъдат по-добри.

Освен това се задава въпросът доколко оптимистично или песимистично настроени са запитаните участници в анкетата по отношение на бъдещето, допълва Euronews.

Въпреки очакването, че най-щастливи са хората в богатите страни, то не отговаря на резултатите в класацията.

Австрия, Полша и Румъния са в челната тройка.

Лошата новина е, че България заема последното място.

Страната ни е единствената от 27-те изследвани държави членки, която получава резултат по-малко от шест от десет за общата удовлетвореност от живота през 2022 г.

България е с най-висок социален риск в ЕССледващото сериозно предизвикателство е изкуственият интелект, който може дазатвори работни места, алармират експертите

Преди нас на дъното остава единствено Германия.

Въпреки че тя има една от най-силните икономики сред 27-те държави, данните за щастието там са стряскащи, отбелязва Euronews.

Докато през 2021 г. резултатът е бил 7,1 точки, най-новите данни показват, че той е спаднал до едва 6,5 тази година.

Друга германска организация, Институтът "Рейнголд" със седалище в Кьолн, използва социологически проучвания, съчетани с дълбочинни интервюта. В проучване, публикувано миналата седмица, те установяват, че хората, "обзети от тревога", са 20%, а други 9% са класифицирани като "незаинтересовани и затворени".

Въпрос на ДНК: Германците обедняват, но не искат държавата да взима дълговеЕдва 34% искат поемането на повече дълг, въпреки че 53% смятат, че бюджетната криза е финансов проблем за тях

Германия страда от икономическа стагнация, тревога, свързана с войната в Украйна, както и от безпрецедентно нарастване на имиграцията и сравнително непопулярно правителство.

Какво прави една нация щастлива

Австрия не за първи път оглавява класацията. Средната оценка за щастието на нацията тази година е 8 точки.

В Румъния и Полша, две по-скоро по-бедни държави, обаче удовлетворението от живота е в горната част на скалата - което предполага, че повече пари не означават непременно повече щастие.

Колко пари ни трябват, за да сме щастливи? Ето отговорът в цифриНаличието на много пари не носи щастие само по себе си, но помага

Вместо това изглежда, че фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение биха могли да бъдат по-показателни за цялостното удовлетворение, отколкото богатството.

Въпреки широко отразените проблеми на милениалите и поколението Z, повечето държави членки показват, че хората на възраст между 16 и 29 години са по-удовлетворени от живота в сравнение с тези над 65 години.

Противоположна тенденция се наблюдава само в Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

Удовлетвореността от живота изглежда зависима от нивото на образование на индивида, което до известна степен отразява нивото на доходите.

Във всички държави-членки удовлетвореността от живота нараства успоредно с нивото на образование.

В Словакия то е от най-голямо значение, като разликата между лицата с висше образование и тези с основно (по-ниско от средно) образование е около 1,6 пункта.

От ледени бани до едно просто „Здравей“. Как Люлео се бори със самотатаКогато е поздравен от непознат, човек усеща, че околните го забелязват. Това има директен ефект върху здравето и кара хората да искат да си помагат един на друг

Мястото, където живеете, също има значение, макар че тези резултати са много по-различни.

В Малта, Австрия, Финландия, Нидерландия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони се обявяват за малко по-щастливи - с повече от 0,2%.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче жителите на градовете са по-доволни от живота.

Виена отново е най-приятният град за живот в света. Кои са останалите?Въпреки че Европа излъчва лидера в класацията, европейските дестинации доминират и в списъка на отстъпленията

Най-щастливи са домакинствата с деца, а най-малко - едночленните. Това е тенденция, която може би ще бъде последвана от Европа в близко бъдеще.

Що се отнася до пола, разликата е много малка. Мъжете са получили малко по-малко удовлетворение между 2018 и 2022 г., отколкото жените, но и двата пола все още имат средно 7,1 пункта на ниво ЕС.

Географски тенденции

Проучванията показват, че в различните части на ЕС съществува доста голямо разделение.

Хората в северните и много западни части на блока са по-доволни от живота си, отколкото тези в балтийските страни.

Живот като на кино: Страните с най-висок стандарт и условия в светаДостъпни цени, добър пазар на труда и икономическа стабилност са сред основните критерии за оценка

Живеещите в близост до Средиземноморието и в източните части на ЕС са предимно по-недоволни.

Не всичко обаче е толкова мрачно.

Подобно на повечето проучвания от този тип, резултатите не са точна наука.

Измервани по субективен начин с акцент върху цялостната когнитивна оценка на живота на хората, те винаги ще бъдат променливи.

Така че, макар Германия и България да си мислят, че животът им ще стане по-мрачен, докато навлизаме в дълбоката зима, това може изобщо да не е така и ще стане ясно в следващата годишна класация, допълва Euronews.