Инвеститорите потърсиха знак в сряда дали Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти през следващата година. Централната банка на САЩ не ги разочарова.

Акциите бяха застинали преди членовете на Фед единодушно да гласуват да задържат лихвените проценти стабилни, а след това сигнализираха, че могат да започнат облекчаване на паричната политика през следващата година. Въпреки че председателят на Фед Джером Пауъл остави възможността за допълнителни повишения на масата, пазарите не обърнаха особено внимание на коментарите му, отбелязва The Wall Street Journal.

S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite се покачиха с по 1,4%.

Водена от акциите на Walgreens Boots Alliance и Home Depot, печалбата на Dow Jones Industrial Average в сряда от 512 пункта, или 1,4%, изстреля индекса над неговия рекорд от 4 януари 2022 г. – постигнат преди Фед да започне да укротява инфлацията с бърз цикъл на повишаване на лихвените проценти до 22-годишни върхове.

Фед отново остави лихвите стабилни и предвижда намаления през 2024 г.Според декларацията на централните банкери на САЩ още едно затягане на паричната политика изглежда далеч, тъй като инфлацията се понижава по-бързо, отколкото са очаквали

Покачването на фондовия пазар отразява нарастващия оптимизъм на Уолстрийт, че икономиката на САЩ може да продължи да се развива при по-строга парична политика без големи сътресения. И трите основни индекса са на път да отбележат седма поредна седмична печалба.

Доходността 10-годишните облигации на САЩ, която нараства с падането на цените им, достигна 5% само преди седмици. Сега тя е с около цял процентен пункт по-ниска, затваряйки в сряда на 4,032%.

Обратният завой на пазара на облигации даде на инвеститорите повече доверие в акциите извън огромните технологични компании, които задвижиха тазгодишното рали. Недвижимите имоти и комуналните услуги бяха най-добре представящите се сектори на S&P 500 в сряда.

Russell 2000, фокусиран върху компаниите с малка капитализация, се повиши с 3,5%, тласкайки индекса до ръст от 14% през последния месец.

Големите банки също се включиха в действието в сряда, като Goldman Sachs, Bank of America и Charles Schwab напреднаха с повече от 2%.

Всичко, което е по-малко от рецесия, ще бъде продължителен катализатор за пренасянето на този импулс в 2024 г., казват инвеститори пред WSJ.

Очаква се доставчиците на полупроводници и регионалните банки, да извлекат ползите.

Уолстрийт се насочва към възходящ край на годината. А след това?Историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината

Въпреки че т. нар. компании от „Великолепната седморка“, които стоят зад голяма част от тазгодишното рали, изоставаха от по-широкия пазар през по-голямата част от сесията в сряда, решението на Фед помогна за възстановяването на някои от тях в късния следобед. Apple поведе групата с ръст от 1,7%, който тласна цената на акциите ѝ до рекордно високо ниво.

Гигантът за производство на лекарства Pfizer беше най-зле представилият се в S&P 500 в сряда, падайки с 6,7%, след като компанията предупреди, че приходите ѝ може да спаднат през следващата година заедно с намаляващото търсене на продукти, свързани с Covid-19. Компанията се бори да се влезе на пазара за лечение на затлъстяване.

Базовите фючърси на американския суров петрол се покачиха с 1,25% до 69,47 долара за барел, но все още са с близо 26% по-ниски от върховете си от края на септември.