Технологиите и здравеопазването са професионалните сфери, които служителите имат най-голямо желание да напуснат.

Това е изводът от новата класация на Payscale, цитирана от CNBC.

Служителите в тези две области са заявили, че планират да напуснат в рамките на 6 месеца, въз основа на данни, предоставени от допитване до над 770 000 американски работещи в периода между ноември 2022 г. и октомври 2023 г.

Дори шестцифрените заплати не са достатъчни, за да задържат някои работници на техните места. 66% от старшите продуктови мениджъри са заявили, че планират да си намерят нова работа, въпреки факта, че получават средна годишна заплата от 144 000 долара, допълва CNBC.

ЕЦБ: Изкуственият интелект заплашва заплатите, не работните места - засегаПроцесът на популяризация на технологията е описан, като „колкото възможност, толкова и риск.“

Ето кои са работните позиции, които най-много от служителите искат да напуснат:

Старши продуктов мениджър: 66% търсят нова работа; средна заплата 144 000 долара

Работник в медицинска лаборатория: 62% търсят нова работа; средна заплата 39 300 долара

Готвач: 62% търсят нова работа; 32 200 долара средна заплата

Медицинска сестра в спешно отделение: 60% търсят нова работа; средно заплащане 79 100 долара

Анализатор по киберсигурност: 59 % търсят нова работа; 82 900 долара средна заплата

Заварчик, фрезист, леяр: 58% търсят нова работа; 48 400 долара средна заплата

Оператор на мотокар: 58% търсят нова работа; 39 800 долара средна заплата

IT програмист: 58% търсят нова работа; средна заплата 132 000 долара

Медицинска сестра за интензивни грижи: 58% търсят нова работа; средно заплащане 80 700 долара

Сътрудник продажби на дребно: 58% търсят нова работа; 30 700 долара средна заплата

Софтуерен инженер: 58 % търсят нова работа; 86 800 долара

Старши анализатор на данни: 58 % търсят нова работа; 97 100 долара

Социален работник, специалист обслужване на пациенти: 58% търсят нова работа; 46 300 долара

Много работници напускат поради комбинация от нестабилна икономика, изисквания за физическо връщане в офиса и стресираща работна среда, казва Лекси Кларк, главен директор в Payscale.

Лекар е най-високоплатената професия в САЩ, според ново проучванеЖените все още не са достатъчно представени на най-високоплатените работни места, които обикновено носят над 100 000 долара годишно

Усилията за съкращаване на персонала също "се отразяват на служителите, които остават", допълва тя. "Това може да се отрази на ежедневието им, на работното натоварване и да доведе до по-голяма умора."

Това важи особено за сектора на здравеопазването, който е известен с високите нива на прегаряне и текучество поради стресиращата работна среда.

Колко плащат за най-търсените професии най-богатите страни в ЕвропаНай-високата средна годишна заплата е за мениджърите по продажби в Дания (171 781 евро), а най-ниската е скромните 15 503 евро за инженерите в Хърватия

За да се справят със системните проблеми, "първото място, върху което може да се съсредоточи индустрията на здравеопазването, е да се увери, че разполага с подходящия брой хора за тези позиции", казва Кларк. "Друга важна част е да се гарантира, че заплащането на длъжностите е справедливо."

По данни на Payscale работодателите предвиждат средно 3,8% увеличение на заплатите догодина. Други данни показват, че разликата между ръста на заплатите и инфлацията намалява, но може да отнеме време до края на 2024 г., за да се преодолее окончателно. През новата година се очаква тенденцията на напускането да се забавя, въпреки че много зависи от състоянието на икономиката, допълва Кларк.