Сподвижниците на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални заявиха, че все още не е ясно къде се намира той, след като по-рано затворническите власти съобщиха, че вече не е в наказателната колония, където излежава присъдата си.

Правозащитникът Навални беше осъден през август на допълнителни 19 години затвор към 11 години и половина, които вече излежаваше, припомня Reuters.

Неговите сподвижници вече се подготвяха за очакваното му преместване в колония със специален режим - най-тежката степен в руската затворническа система.

Те обаче заявиха, че Навални не е в контакт с адвокатите си от 6 декември.

Навални е изведен от затвора, местоположението му е неизвестноИзчезването му съвпада с началото на кампанията за президентските избори, на които Путин се кандидатира за нов шестгодишен мандат

Адвокатът на Навални, Вячеслав Гимади, обясни, че служители са съобщили на съда, че Навални е напуснал затвора IK-6 в Мелехово, на 235 км източно от Москва, без да уточняват къде е бил отведен.

"Къде е бил отведен, не е известно", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш, като добави, че на адвокатите е било казано, че той е напуснал Владимирска област, където се намира ИК-6, на 11 декември.

"Нека ви напомня, че адвокатите не са виждали Алексей от 6 декември. Защо не им е било позволено да се срещнат с него, ако Алексей все още е бил в ИК-6, не знаем".

Навални си спечели възхищението на разнородната руска опозиция за това, че през 2021 г. доброволно се върна в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне с нервнопаралитично вещество, който доказаха западни лабораторни тестове.

Посланието на Идеята за филма се дължи на българския журналист Христо Грозев

Навални твърди, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. Кремъл отрича и казва, че няма доказателства за твърденията му.

Поддръжниците на Навални го представят като руския вариант на Нелсън Мандела от Южна Африка, който един ден ще излезе на свобода от затвора, за да оглави страната.

Руските власти обаче смятат него и поддръжниците му за екстремисти, свързани с разузнавателната агенция ЦРУ, които се опитват да дестабилизират Русия. Те забраниха движението му, което принуди много от последователите му да избягат в чужбина, отбелязва Reuters.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Вашингтон е дълбоко загрижен за състоянието на Навални и е напомнил на руските власти, че те носят отговорност за случилото се с него.

В изолация заради разкопчано копче и в килия 2x3. Как живее Алексей НавалниНа Навални не е позволено да притежава лични вещи освен книга, чаша и четка за зъби

Кремъл, който заяви, че не следи движението на отделни затворници, отговори на Милър и колегите му „да си гледат работата“.

На въпрос дали Кремъл разполага с някаква информация за това какво се случва с Навални, говорителят Дмитрий Песков отговори: "Повтарям още веднъж: нямаме нито възможност, нито право, нито желание да проследяваме съдбата на затворници, които излежават присъди по решение на съда.", допълва Reuters.