"Просто се вслушай в чувствата си!"

Колко пъти сте чували това послание, независимо дали от публикации в социалните мрежи, статии за психичното здраве или от добронамерени приятели?

Изпълнението на този съвет обаче не е лесна задача, признава Стефани Харисън, основател на организацията "Новото щастие", която популяризира нова философия за щастието. Освен това, е коуч, лектор, дизайнер и автор на предстоящата книга "Новото щастие".

Без да знаем как точно да управляваме чувствата си, е трудно да се отнасяме към себе си със състрадание, да вземаме мъдри решения и да израстваме като личности, допълва експертът, цитирана от CNBC.

Ето един прост процес, който тя използва.

Стъпка 1: Обърнете си внимание

Вдишайте и издишайте дълбоко, за да се съсредоточите.

След това се запитайте: "Какви чувства изпитвам в момента?"

Убеждавай, вместо да манипулираш. Как да спечелите другите на ваша страна Експертите по езикова психология твърдят, че има начини да бъдете по-убедителни, без да действате манипулативни или дразнещо

Обърнете внимание на всички физически усещания, които изпитвате. Например, може да успеете да разпознаете гняв поради усещането за стягане в гърдите или да забележите страх поради треперенето в ръцете или краката.

Стъпка 2: Назовете чувството

Изразяването на емоциите ви с думи ги прави по-лесни за управление.

Как бихте описали емоционалното си преживяване в момента: раздразнение, гняв, завист, страх, отвращение, разочарование, тъга, скръб или нещо друго?

Колкото по-конкретно, толкова по-добре.

Опишете чувството на глас с фраза като: "В момента изпитвам разочарование".

Как чувството на благоговение прави живота ни по-щастлив и здравословенЕдин красив залез, разтърсваща симфония или поразителна картина спонтанно докосват най-висшите ни емоции

Стъпка 3: Приемете чувството

В детството си много от нас са научени да потискат или крият емоциите си.

Така че като възрастен първият ви инстинкт все още може да е да ги отблъснете. Може да си мислите: "Не е правилно да изпитвам тази емоция."

Изследванията са установили, че потискането на емоциите може да има отрицателни последици както за физическото, така и за психическото благополучие.

Затова, се научете да ги приемате. Използвайте фраза като: "Приемам, че в момента се чувствам ядосан".

Стъпка 4: Изживейте емоцията

След като сте приели чувството, отворете се за него и го изживейте напълно.

Невроанатомът Джил Тейлър открива, че физиологичното преживяване на емоцията продължава само 90 секунди.

Отделяйте по две минути сутрин, за да станете по-добри в работата сиНе е трудно, затова не търсете извинение, за да не опитате

Поемете ангажимент да останете с емоцията за минута и половина, като й отделите цялото си внимание.

Стъпка 5: Останете с чувството, докато то не се промени

В определен момент ще забележите, че чувството се е променило.

Тогава може да се почувствате по-спокойни, сякаш бурята е преминала. Също така може да забележите, че на мястото на това чувство се появява друго.

Това е знак, че сте си позволили да изживеете емоцията напълно.

Стъпка 6: Размишлявайте

Важно е да помните, че тази емоция има цел.

Тя може да ви помогне да разберете по-добре себе си, живота си и това, от което се нуждаете най-много.

„Аз не знам“: Какво общо има този израз със стабилните взаимоотношения?Как да разбираме околните и да проявяваме съпричастност

Задайте си въпроса:

Каква мисъл доведе до това чувство?

Как миналите преживявания са повлияли на тази мисъл?

Какво показва това чувство за моите потребности?

Какви уроци може да ми даде тази емоция?

Стъпка 7: Вземете решение

Сега, след като сте преживели чувствата си и сте се поучили от тях, сте готови да реагирате с мъдрост и да направите най-добрия избор, на който сте способни.

Това ще изглежда различно в зависимост от ситуацията.

Може да се наложи да направите пауза, да съберете повече информация, да поискате помощ, да дадете приоритет на конкретна нужда или да се свържете с някого.

„Успехът не е гаранция за щастие“: Съветите на Рей Далио за приятен животМилиардерът дефинира успеха, стойността на парите и изтъква силата на собствените ни принципи

В крайна сметка, като използвате този процес, ще можете да съставите план, който ще подкрепи благосъстоянието ви, ще даде възможност да подобрите взаимоотношенията си и ще ви помогне да постигнете целите си.