Главният изпълнителен директор на Roam Раунак Сингх има смел план за разрешаване на жилищната криза:

Свързва купувачите с продавачи, които имат ипотеки, отговарящи на условията за "поемане на ипотека" и така след сделката, новите собственици поемат изплащането на имота, включително и вероятно много по-ниския лихвен процент.

Roam – портал за недвижими имоти, който наподобява Zillow.com или Realtor.com стартира през септември 2023 г. Той обаче представя единствено жилища, които в момента се продават и имат възможност да бъдат кредитирани.

Спестяването на разходи чрез ипотека с възможност за поемане на задължения може да бъде огромно, пише FastCompany.

Инфлацията в САЩ се охлажда съвсем леко, все още не е близо до целта на ФедПо-ниските разходи за горива компенсират увеличенията на цените за много услуги миналия месец

В САЩ нетният ефективен лихвен процент по ипотечните кредити за всички притежатели е едва 3,60 %, което е забележителен контраст с настоящия среден лихвен процент по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва от 7,32 %.

За сравнение, месечната вноска за главница и лихва по ипотечен кредит на стойност 400 000 долара при 30-годишен фиксиран лихвен процент от 7,32% е 2 748 долара. При лихвен процент от 3,60% същата вноска за главница и лихва ще бъде само 1819 долара. Разликата между двете е $929 на месец или $11 148 на година.

"Повечето хора са шокирани от това, но всъщност има милиони потенциално приемливи заеми. Това означава, че купувачът може да поеме ипотеката от продавача.", казва Сингх пред ResiClub.

"Когато започнахме да разглеждаме проблема, осъзнахме, че ще има три основни фактора. Първият е откриването, възможността да се помогне на потребителите да намерят тези жилища. Вторият е прозрачността по време на целия процес. И третият е координацията, никой нямаше опит в извършването на поемането - ако сте купувач и искате да поемете ипотека, трябва да се координирате с агента на продавача, кредитора, титуляра и служителя по приключването.", обяснява основателят на стартъпа.

Жилищата в САЩ са най-недостъпни от 1984 г. насам За среден по големина апартамент американците плащат с 91% повече на месец спрямо 2021

Roam - която има финансовата подкрепа на съоснователите на Opendoor Кийт Рабуа и Ерик Ву, не само намира имоти с приемливи ипотеки, но и е "ефективен ваш защитник в този процес и ви координира", твърди Сингх.

Към днешна дата порталът на Roam представя изключително жилища за продажба с кредити за прехвърляне в Тексас, Флорида, Джорджия, Аризона и Колорадо.

Сингх казва, че тези пет щата представляват 40% от пазарния дял на ипотечните кредити в страната. Компанията, която е лицензиран брокер на недвижими имоти в тези пет щата, има за цел в близко бъдеще да разшири дейността си в повече щати, включително Охайо.

Когато продавач в тези щати обяви жилището си за продажба, Roam го сравнява със собствени ипотечни данни. Ако ипотеката отговаря на условията за поемане, тя се вписва в сайта на Roam. Потребителите попълват прост въпросник, а после автоматично се препращат към пазара, който ги интересува.Когато изберете пазара на Атланта, например, сайтът показва 610 жилища, които в момента се продават и имат кредити, които могат да бъдат поети.

Жилища няма, а офисите са празни. Ето как проблемът може да се решиПреустроените небостъргачи предлагат уникални характеристики и история, които не можете да намерите в нова сграда

Как Roam печели от това?

Сингх споделя пред ResiClub, че Roam е безплатен за продавачите. Събират такса от 1% от покупната цена от купувача чрез разходите по приключване на сделката.

Съществуват няколко предизвикателства, когато става въпрос за поемане на ипотеки, допълва FastCompany.

Първото е, че всъщност не се случват много поемания. Според The Wall Street Journal FHA е обработила само 3349 поемания на ипотеки тази година до септември. Второто е, че кредиторите не са икономически стимулирани при тези заеми предвид по-ниските такси за обработка.

Друго предизвикателство? Някои продавачи може да не се интересуват от това да помогнат на купувача да получи прехвърлянето.

Лихвите по ипотеките в САЩ паднаха под 5% за първи път от априлЛихвите по ипотечните кредити в САЩ отчитат понижение във втора поредна седмица

Според Rocket Mortgage: "Продавачите често се сблъскват с допълнителни рискове, свързани с поемането на ипотеки. Ако купувачът прехвърли собствеността на неразкрито трето лице, продавачите все още могат да бъдат отговорни за покриването на всички ипотечни плащания, които новият собственик пропусне. Ако продавачите не са информирани за сделката, съществува повишен риск от просрочване на плащанията."

Според Сингх собствениците на жилища, които имат ипотека с възможност за поемане, са с предимство, ако планират да продават.

"Те не знаят, че притежават актив или предимство, което може да отключи тази продажба. В началото, когато започнахме дейността на компанията, извадих списък с продавачи, които имаха предимство, но не знаеха. Обадих им се и казах: "Ей, домът ви е на пазара от 60, 70 дни, знаете ли, че загърбвате възможността да го продадете? Не рекламирате предимството номер 1, което имате", казва Сингх пред ResiClub. "Това е месечна вноска от 1 500 долара за разлика от месечна вноска от 3 000 долара.", допълва той.