1,76 млрд. евро са годишните приходи на италианския производител на шоколадови и захарни изделия Ferrero.

Печалбата на гиганта в най-сладката индустрия е 6,7% повече от миналата година, съобщава Euronews.

Най-известна с течния си шоколад с лешници Nutella, Ferrero регистрира годишни приходи от 1,76 млрд. евро от август 2022 г. до август 2023 г., в резултат на което реализира печалба от 53,2 млн. евро, в сравнение с 32,6 млн. евро през предходната година.

Изпълнителният председател Джовани Фереро подчерта значителния принос на подразделението "шоколадови сладкиши" за печалбата през 2023 г., като изтъкна положителните резултати, свързани с официални празници като Коледа, Богоявление и Великден.

Lindt реализира безпрецедентна печалба за първите 6 месецаПриходите на групата са нараснали с около 5% до 2,41 милиарда долара спрямо същия период на миналата година

Италианската компания е третият по големина лидер в шоколадовата индустрия след Mars Wrigley и Mondelez.

За Ferrero работят над 41 000 души в 55 държави, които са разделени в 32 производствени обекта по целия свят, като се планира броят на служителите да бъде увеличен.

Още през август 2022 г. Ferrero Group е надхвърлила границата от 14 млрд. евро в глобалния си оборот, отбелязвайки 10,4% увеличение спрямо 2021 г.

В Европа различни продукти на Ferrero доминират на пазарите: Nutella е водеща в категорията течен шоколад, Kinder – при детските лакомства, Mon Chéri – при пралините с ликьор, а Tic Tac са най-продаваните ментови дражета в света.

Проблемите в шоколадовата индустрия са решими, доказа световен гигантЦената на какаото и на шоколада продължава да се покачва, а търсенето не показва признаци на намаляване

По данни на CEOworld от 19 декември, наследникът на шоколадовата империя – Джовани Фереро продължава да оглавява класацията за най-богати хора в Италия с нетно състояние от 39,7 милиарда долара.