В края на 2022 г. Collins Dictionary обяви "permacrisis" за дума на годината.

Терминът "перфектно олицетворява главозамайващото усещане, че се лутаме от едно безпрецедентно събитие към друго, докато се чудим мрачно какви нови ужаси се крият зад ъгъла", обяснява публикация в блога на речника.

Едва ли може да се каже, че през 2023 г. ситуацията е претърпяла коренна промяна.

С разпалването на нови войни, все по-странните метеорологични условия, икономиката, която постоянно се противопоставя на прогнозите на експертите и заплахата/обещанието за бързи иновации в областта на изкуствения интелект, на предприемачите им е простено, че много неща в живота им са напълно извън контрол.

Защо ни харесва да контролираме

А хората по принцип мразят да се чувстват извън контрол, обясняват психолози пред Inc.com.

Самото съществуване на термина "маниак на тема контрол" показва, че нуждата ни от контрол може да стигне твърде далеч.

Но психолозите настояват, че хората естествено искат да чувстват, че сами управляват кораба си.

"Човешките същества имат дълбоко вкоренено желание за сигурност и контрол", обяснява Радж Рагунатан, автор на книгата "Ако си толкова умен, защо не си щастлив?", в списание Greater Good.

Тренд: Българите са били по-щастливи през 2023 г. от предишните три години40% очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България

Някои проучвания дори показват, че чувството за самостоятелност е фактор номер едно, допринасящ за щастието.

Може би не трябва да се учудваме, че толкова много показатели за колективното психично здраве се движат в грешна посока. Но като се има предвид, че светът няма да стане по-малко луд в скоро време, означава ли това, че сме обречени да бъдем нещастни?

Не и според последните изследвания.

Макар че невинаги можем да контролираме събитията, със сигурност можем да контролираме реакцията си към тях, а това може да има огромно значение за щастието ни, сочи проучване на бизнес училището "Джон Хопкинс Кери".

Два вида контрол

Изследването се основава на едно важно наблюдение - че има различни видове контрол.

Първичен контрол е този, при който действително контролирате събитията. Когато избирате къде да живеете, върху какво да работите или какво да поръчате в ресторанта, вие упражнявате първичен контрол.

Колко пари ни трябват, за да сме щастливи? Ето отговорът в цифриНаличието на много пари не носи щастие само по себе си, но помага

Но това не е единственият вид контрол, с който разполагаме.

Съществува и това, което учените наричат вторичен контрол. Това е, когато не контролирате събитията, но контролирате начина, по който мислите за тях и реагирате.

Например, упражнявате вторичен контрол, когато преосмисляте неуспеха като опит за учене.

Кое е по-важно за щастието?

Ерик Хелцер от университета "Джон Хопкинс" и неговите сътрудници изследват щастието и отношението към контрола на около 500 участници в проучване, за да отговорят на този въпрос.

Не е изненадващо, че забелязват, че хората обичат да имат основен контрол върху събитията. Но тсъщо така показват, че вторичният контрол може да допринесе за повишаване на чувството на моментно щастие и на цялостното удовлетворение от живота.

„Искам брат си обратно“: Съсипва ли богатството приятелства и семейства?Приятелството не се купува с пари.А в някои случаи парите могат и да изгонят приятелите

"Спомнете си старата песен на Франк Синатра "My Way", обяснява Хелцер.

"Човекът поглежда назад към живота си и изпитва удовлетворение от това как са се развили нещата, но не всичко е било щастие. Това е по-богата представа какво означава да живееш добре и пълноценно. Това е нагласа, която не омаловажава негативните преживявания в живота, но все пак позволява различен вид ангажираност, така че да се случи преоценка и обучение, които да доведат до по-голямо удовлетворение. Това е смисълът на вторичния контрол - да впишеш преживяванията си в един по-широк разказ за живота.", обяснява ученият.

Събитията може и да не зависят от нас, но начинът, по който ги интерпретираме и разбираме, зависи.

Историята на живота ви като филмов сюжет

Друго неотдавнашно проучване на професори по бизнес показва, че ако научите хората съзнателно да създават историите на живота си по подобие на класически холивудски блокбъстър - да представят себе си като герой, който преодолява предизвикателствата и излиза по-силен от трудностите, това ги прави значително по-щастливи.

В един или друг момент почти всеки от нас е казвал, че ако не можем да променим нещо, трябва да променим начина, по който мислим за това нещо, нали?

„Направи си сам случайност“ или как да влезем в „клуба на късметлиите“ Нещастните хора не виждат възможностите дори да са точно пред тях. Уверете се, че няма да ги пропуснете

Това изследване е само научно потвърждение, че тази отдавнашна мъдрост, макар да е клише, е в голяма степен вярна. И също така е подкана да не забравяме да я използваме в настоящия хаотичен момент.

Опитите да контролираме случващото се може да са рецепта за стрес, разочарование и безпомощност.

Когато не можете да управлявате събитията, винаги можете да управлявате начина, по който мислите за тях, търсейки неочаквани позитиви и изненадващи радости, които иначе никога не бихте срещнали.

Това също е вид контрол и науката твърди, че той ще ви помогне да запазите вътрешното си щастие, дори когато външните събития са извън вашето влияние.