Руският опозиционер Алексей Навални е бил открит в наказателна колония северно от Полярния кръг, съобщи говорителката му, след като поддръжниците му нямаха връзка с него за повече от две седмици.

Навални е открит в наказателната колония IK-3 в Харп в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 км североизточно от Москва, заяви говорителката Кира Ярмиш, цитирана от Reuters.

"Алексей е добре", допълни Ярмиш.

Адвокатът на Навални Иван Жданов вече е успял да се види с него.

"Много благодаря на нашите поддръжници, активисти, журналисти и медии, които са загрижени за съдбата на Алексей и които не се уморяват да пишат за ситуацията", заяви той.

Руски съд иска от затвора информация за местонахождението на НавалниОпозиционерът е с неизвестно местонахождение от две седмици, а изчезването му предизвика загриженост сред международната общност

Новият затвор на Навални, известен като колонията "Полярен вълк", се смята за един от най-тежките затвори в Русия. Повечето там са осъдени за тежки престъпления. Зимата е сурова - и през следващата седмица температурите ще паднат до около минус 28 градуса.

Според вестник "Московский комсомолец" затворът е основан през 60-те години на миналия век на около 60 км северно от Полярния кръг, като част от някогашната система на съветските лагери за принудителен труд ГУЛАГ.

"Условията са тежки, с особен режим във вечната замръзналост", казва Леонид Волков, съмишленик на Навални. Той заяви, че е трудно да се общува със затворниците, държани в отдалечения обект.

Адвокат Жданов заяви, че поддръжниците на Навални са изпратили 618 искания за информация относно местонахождението му и предположи, че руските власти искат да го изолират преди президентските избори през март.

Икономическите проблеми на Путин преди изборите: Много, но преодолими С възстановяването на приходите от петрол, основното вътрешно предизвикателство пред Путин остава справянето с острия недостиг на работна ръка

Навални, който беше държан в наказателна колония на 235 км източно от Москва, твърди, че е бил затворен, защото руският политически елит го смята за заплаха.

Миналия месец той се оплака от ужасното състояние на зъбите на затворниците в руския затвор.

"Лошото хранене, липсата на твърда храна, многото сладки неща (най-достъпната храна), многото силен чай, пушенето и пълната липса на зъболекарска помощ ги унищожават", каза тогава той.

Навални отрича всички обвинения, по които е осъден и определя руската съдебна система като дълбоко корумпирана. Русия твърди, че той е осъден престъпник.

Навални получи още 19 години затворТой беше признат за виновен по редица нови обвинения

47-годишният опозиционер си спечели възхищението на разнородната руска опозиция за това, че през 2021 г. доброволно се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван от отравяне с нервнопаралитично вещество.

Навални твърди, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. Кремъл отрича да се е опитал да го убие и твърди, че няма доказателства, че е отровен с нервнопаралитично вещество.

Поддръжниците му го представят като бъдещ лидер на Русия, който един ден ще излезе от затвора, за да оглави страната, въпреки че не е ясно колко популярна подкрепа има Навални в Русия, допълва Reuters.

Властите смятат него и поддръжниците му за екстремисти, свързани с разузнавателната агенция ЦРУ, която според тях се опитва да дестабилизира Русия. Те забраниха движението му, което принуди много от последователите му да избягат в чужбина.