Руски рапър, присъствал на парти облечен единствено с чорап, за да покрие срамните си части, е вкаран в затвора за 15 дни, спонсорите на някои от най-известните местни артисти прекратяват договорите си с тях, а президентът Владимир Путин е недоволен.

"Почти голото" парти в московски нощен клуб, организирано в момент, когато Русия води ожесточена война с Украйна, а властите прокарват все по-консервативен социален дневен ред, предизвика необичайно бърза и мощна реакция, пише Reuters.

В интернет се разпространява видеоклип, на който говорителят на Путин слуша обясненията на една от присъстващите звезди, а информационното издание Baza съобщава, че воюващите в Украйна, са били сред първите, които са се оплакали, след като са видели кадрите. Според вестника снимките от събитието са достигнали до Путин, който не е бил доволен от видяното.

Освен присъдата на Николай Василиев - рапърът известен като Vacio, той е глобен и с 200 000 рубли за пропаганда на "нетрадиционни сексуални отношения".

Аз съм вашият нов Дядо Мраз: Навални потвърди, че е в затвор в АрктикаТой заяви, че е в отлично настроение въпреки уморителното 20-дневно пътуване

На други известни имена от партито са отменени концерти и програми за излъчване по държавната телевизия, като много от тях са загубили договорите си със спонсори.

Дмитрий Песков, говорителят на президента, помоли репортерите да му простят, че не е коментирал публично разрастващия се скандал, като заяви: "Нека вие и аз да сме единствените в страната, които не обсъждат тази тема."

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство каза, че събитието е "опетнило" участниците в него, но сега те имат възможност да работят върху себе си, пише информационния сайт Ura.ru.

Ожесточената реакция на властите, прокремълските депутати и блогъри, държавните медии и групите на православната църква доминира в заглавията на вестниците от няколко дни, измествайки историите за повишаването на цените на яйцата и инфлацията, пише Reuters.

Мелони подгрява десницата с фентъзи парти, Мъск е главният геройТази година то обещава повече забавление и блясък, отколкото е имало за последните 25 години

Партито в московския нощен клуб "Мутабор" на 21 декември е организирано от блогърката Анастасия Ивлеева и на него присъстват известни певици, които от години са неизменна част от развлекателните програми на държавната телевизия.

Ивлеева, едно от най-разпознаваемите имена в Русия, която се появява публично с бижута на стойност 23 милиона рубли (228 000 евро) в момент, когато някои руснаци се борят за препитание, публикува два видеоклипа с публични извинения.

Във второто си извинение от 27 декември тя казва, че съжалява за действията си и заслужава всичко, което ѝ се случва, но се надява да ѝ бъде даден "втори шанс".

Оттогава тя спря да бъде едно от публичните лица на големия руски мобилен оператор МТС, данъчните власти започнаха разследване, което може да доведе до петгодишна присъда, а московски съд прие иск от група лица, които настояват тя да изплати 1 милиард рубли (9,9 милиона евро) за "морални страдания".

Ако искът бъде уважен, парите ще отидат в държавен фонд за подпомагане на ветерани от войната в Украйна.

"Да се провеждат такива мероприятия в момент, когато нашите момчета загиват в (украинската) специална военна операция и много деца губят бащите си, е цинично", казва Екатерина Мизулина, директор на руската Лига за безопасен интернет. "Нашите войници на фронтовата линия определено не се сражават за това."

Много от известните участници в партито записаха своите извинения, включително журналистката Ксения Собчак, чийто покоен баща Анатолий е бил приятел и началник на Путин.