Повечето хора се запознават с Дейл Аткинс когато са в беда – пострадали катерачи, скиори, погълнати от лавина. Аткинс е опитен планинар, климатолог и бивш синоптик. Освен това е един от експертите в планинския спасителен отряд на Колорадо, когото полицията търси, когато има нужда от помощ.

Планирането и провеждането на спасителни операции обаче става все по-трудно заради климатичните промени.

Планината вече е по-опасна, независимо дали става дума за дъжд през зимата, виелици или пък летни пожари. Тези крайности водят и до промени в подхода на спасителите. Те вече смятат работата си не за реакция на инцидентни събития, а като действия при природно бедствие.

„И летата, и зимите стават все по-къси, по-топли и по-сухи. Това, което ни притеснява, е, че амплитудите между бурите също се скъсяват. За планинската спасителна служба една буря значи много работа“, казва Аткинс пред Wired.

Войниците предприемачи, които научиха Америка да кара ски Голяма част от някогашните войници от Десета планинска дивизия са отговорни за популярността на ски спорта в САЩ

Независимо от серията сухи години, миналата зима планините в западната част на САЩ и в Канада бяха затрупани от сняг. Данните от Колорадо сочат, че при 5812 лавини са пострадали 122 души, а 11 са загинали. Това е втората най-смъртоносна година откакто започва воденето на статистика през 1951 г. Прогнозата за сегашната зима е същата – сухо и топло.

Това може и да е за добро, но може и да не е.

Едно от най-смъртоносните явления в планината е дъждът. В новите условия той вали във високите части, които преди са били запазена територия за снега. Валежи от типа „дъжд върху сняг“ са характерни за началото на зимата и ранната пролет, казва хидрометеорологът Тай Бранд от метеорологичния и научен център Scripps в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Проблемът с дъжда е, че при по-топли дни той прониква в снежните преспи. Когато температурите паднат, водата замръзва и се създават условия за лавини. Не може да се прогнозира кога ще се случи бедствието. Но т.нар. мокра лавина е много опасна. Ако човек бъде затрупан от маса сух сняг, той би могъл да оцелее известно време заради наличието на въздушни джобове. При мокрите лавини обаче възможност за дишане няма, тъй като масата е по-плътна. И ако спасителите не реагират много бързо, изходът е фатален.

Ски зона за 5 млн. евро разгневи екозащитниците в БеладжиоПланът предвижда изграждането на голям паркинг, писти за шейни и нови лифтове в района, който преди 50 години е бил процъфтяваща ски дестинация

„Съставът на снежната покривка се променя, лавините стават все по-чести, а активността при мокрите през последните няколко сезона започваше по-рано от очакваното – още в началото на пролетта“, казва Джен Реди от американската асоциация за лавини.

Явлението „дъжд върху сняг“ усложнява и други проблеми при зимните спортове. Когато водата замръзне, на повърхността се създава кора, твърда като скала. При падане тя може да доведе до сериозни травми. Освен това е хлъзгава, което също увеличава риска от произшествия.

По правило „дъжд върху сняг“ се среща най-често в планини близо до вода, но напоследък се забелязва, че мокрите лавини стават все по-чести и в други части на страната. Едновременно с това по-горещите лета топят ледовете в там, където преди те са оставали целогодишно. Под тях зейват пукнатини, което увеличава опасността от свлачища и пречи на придвижването на спасителите.

„Губим нашите естествени магистрали в планината, които използвахме за евакуация на ранени хора“, казва Аткинс.

Парти в Канкун, ски в Канада: Къде да избягате, ако ви писне от ЕвропаВижте седем дестинации, в които чужденците от Европа могат да останат най-дълго само с туристическа виза

Необичайно топлото време размразява снега, но скоро след това нощта го сковава в лед. И след като снегът се превърне първо във вода, а след това се заледи, броят на инцидентите расте.

„На всеки две или три зими имаме случаи, при които скиори падат фатално“, казва Аткинс.

За да се подсигурят, някои хора си купуват допълнителни приставки с малки шипове, но те често пъти се оказват недостатъчни. Много е важно и кой се качва на пистите.

В последно време ски курортите отчитат засилен интерес, но това означава и повече неопитни хора. Някои туристи се опитват да избегнат тълпите избирайки маршрути извън пистите. Този подход може и да изглежда разумен, но само на пръв поглед. Това са неохраняеми зони, а прогнозите за лавини не са достатъчно точни и колкото и да са верни, те не могат да заместят практическия опит, а оттам и вземането на правилните решения в кризисни ситуации.

Ясно е, че една буря може да бъде прогнозирана, но никога не може да се каже със сигурност какво ще бъде въздействието ѝ, нито пък да се посочат с точност конкретните области, които ще засегне. Затова хората трябва да са подготвени, че предвиждането може и да е генерално вярно, но не и точно за техния връх или мястото, където се намират.

Готови ли сте за Алпите? Нов влак потегля към френските курорти тази зимаЕдна от главните спирки в маршрута е Бург-Сен-Морис – често съкращаван на Бург, който е рай за любителите на зимни спортове

„Новите бури“, т.е. тези, за които се смята, че са предизвикани от климатичните промени, могат да са тежки дори за опитни спортисти и планинари.

„Все по-често се случва една буря да обхване големи територии“, казва Аткинс.

През 2019 г. такава връхлита Колорадо. Резултатът са лавини, достигащи понякога ширина от над километър и половина.

Но не само скиори и сноубордисти изпадат в беда. Цели общности в Колорадо понякога се нуждаят от спасители, защото са блокирани от сняг или наводнения.

„По отношение на климата ние се насочваме към период от време, когато миналото не се отразява непременно в настоящето или бъдещето“, казва Бранд.

Светът изостава критично в реализацията на климатичните си целиМножество нови доклади показват, че държавите са се отклонили от пътя към ограничаване на глобалното затопляне

А наред с климата се променя и теренът. Все по-силните лавини изравняват всичко по пътя си и помитат дърветата сякаш са клечки за зъби. Летните пожари променят горите до неузнаваемост. И всичко се случва много бързо.

В началото на този месец например курортите в северозападната част на САЩ откриха сезона с току-що паднал сняг. Само няколко дни по-късно обаче заваля обилен дъжд, който отми снега и пистите затвориха.

И Аткинс, и други спасители се опасяват, че необичайните бури могат да доведат до редица проблеми. Понякога може да става дума и за фатален край. Аткинс си спомня за случай от 2018 г. – опитен скиор кара по познат маршрут в района на Денвър. Условията обаче са трудни – сняг и ниски температури. Човекът пада жестоко и това му коства живота.