Правителството на Турция ще повиши минималната работна заплата почти двойно - до 17 002 лири (520 евро) на месец през следващата година, за да компенсира неимоверно нарастващата инфлация в страната, която през ноември 2023 г. достигна 62%, съобщава Euronews.

Значителното увеличение на минималната работна заплата в Турция преди общинските избори ще облекчи домакинствата, но ще доведе и до предизвикателства при управлението на инфлацията.

Рязкото увеличение има за цел да помогне за справяне с високите разходи за живот, коментира Euronews.

Повишението е два пъти по-голямо от това в началото на 2023 г. и бележи ръст от 49% спрямо корекцията, направена в средата на годината. В Турция около една трета от 86-милионното население получава минимална работна заплата.

Турция е спестила $2 млрд. от внос на руски петрол въпреки санкциитеТурция се превърна в най-големия вносител на руска енергия, след като нахлуването на Русия в Украйна накара европейските държави да спрат вноса на нефт и газ

"Радваме се, че за пореден път изпълняваме обещанието си да предотвратим смазването на нашите работници от инфлацията", заяви министърът на труда Ведат Ишихан на пресконференция.

Борба с инфлацията

Очаква се обаче това увеличение да тласне още по-нагоре зашеметяващата инфлация в страната. Валутната криза в края на 2021 г. предизвика най-сериозната инфлация в Турция от 25 години насам, като през тази година лирата се обезцени с около 35% спрямо долара.

За да се пребори с икономическата и валутната криза, централната банка наскоро повиши референтния си лихвен процент до 42,5%, осъществявайки седмото поредно увеличение. Банката обаче сигнализира, че повишенията на лихвите скоро могат да приключат.

Турция и Северна Македония са големите изненади на жилищния пазар в ЕвропаПрез второто тримесечие на 2023 г. цените на жилищата се повишават само в 9 от 28-те европейски държави

"Комисията предвижда да завърши цикъла на затягане на лихвените проценти възможно най-скоро", пише в изявление на органа, отговарящ за паричната политика, добавяйки, че затягането ще се поддържа толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури устойчива ценова стабилност.

"Все още има какво да се направи за укротяване на инфлацията, но пазарът на облигации е оптимистично настроен, че Турция е на прав път", казва пред AP Кагри Кутман, специалист по турския пазар в KNG Securities.

Бартош Савицки, пазарен анализатор в Conotoxia fintech, допълва, че централната банка вероятно ще завърши повишаването на лихвените проценти през следващия месец на 45%, спирайки затягането преди местните избори през март.