Инфлацията в еврозоната е нараснала през миналия месец и може да се повиши още в началото на 2024 г., което облекчава натиска на финансовите пазари върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да намалява лихвените проценти от рекордно високите им стойности.

Инфлацията в 20-членния блок е скочила до 2,9% през декември от 2,4% през ноември, малко под очакванията за 3,0%, главно поради технически фактори, като края на някои държавни субсидии и ниските цени на енергията, които бяха изключени от базовите стойности, посочва Reuters.

Данните изглежда потвърждават прогнозата на ЕЦБ, че инфлацията е достигнала дъното си през ноември и сега през 2024 г. ще се задържа в диапазона 2,5-3%, което е доста над целта на банката от 2%, преди да се забави отново през 2025 г.

Вълна от продажби на дълг тревожи пазарите на облигации в еврозоната Те трудно ще преживеят още една година на големи продажби на държавен дълг, смятат анализатори
Като обнадеждаващ знак обаче базисната инфлация - определяна като растеж на цените без храните и енергията - се понижава до 3,4% от 3,6%, което предполага, че ценовият натиск все още се охлажда, дори и при скок на основния показател.

Все пак банкерите са обезпокоени от факта, че инфлацията в сектора на услугите скача с 0,7% през месеца, а годишният показател се запазва стабилен на ниво от 4,0%, тъй като тя е тясно свързана със заплатите и може да сочи към бързо нарастване на доходите, което впоследствие да засили ценовия натиск.

Скокът на инфлацията идва в момент, когато инвеститорите и банкерите изглежда правят твърде различни заключения за ценовите тенденции и тяхното отражение върху лихвените проценти.

Инвеститорите залагат, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти шест пъти през тази година, като първият ход ще бъде през март или април, тъй като икономическото свиване и благоприятният ръст на заплатите облекчават инфлацията, позволявайки на банката да преустанови най-бързия си цикъл на затягане на политиката в историята.

По-високи завинаги? Пазарите охлаждат прогнозите за понижения на лихвите Малко вероятно е да се върне десетилетието на почти нулеви лихвени проценти след световната финансова криза
Банкерите обаче твърдят, че ценовият натиск продължава да е сериозен, а решаващите данни за заплатите се очакват в края на първото тримесечие на тази година, така че може да отнеме време до средата на 2024 г., за да се придобие увереност, че инфлацията наистина е под контрол.

Всъщност някои дори твърдят, че пазарните лихвени проценти са се облекчили толкова много, че инвеститорите са свършили част от работата на ЕЦБ, принуждавайки банката да поддържа лихвените проценти високи още по-дълго, за да получи такова икономическо ограничение, което да охлади ценовия натиск.

Ключов източник на различията във възгледите е, че собствените прогнози на ЕЦБ за инфлацията се разминават от години, което предполага, че банката няма пълно разбиране за поведението при определяне на цените при извънредни обстоятелства.

Първоначално тя предвиждаше само преходно покачване на цените, след това по-плитък пик и накрая много по-бавно обръщане на посоката, което подтикна някои анализатори да поставят по-голям акцент върху данните и да намалят този върху прогнозите.

Инфлацията във Великобритания подхранва залозите за намаляване на лихвите Най-голям принос за понижението имат транспортът, отдихът и културата, храните и безалкохолните напитки
Инвеститорите твърдят, че ЕЦБ е твърде оптимистично настроена по отношение на растежа, а също така изтъкват резкия спад на производствените цени - с 8,8% през ноември - като доказателство за охлаждане на ценовия натиск.

И накрая, пазарите залагат и на агресивно намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и инвеститорите смятат, че след като най-голямата централна банка в света предприеме подобни стъпки през март или май, ЕЦБ ще иска да действа в синхрон.

Представените през декември прогнози на ЕЦБ предвиждат инфлацията да остане на ниво от 2,6% през последното тримесечие на тази година, след което да достигне 2,0% през третото тримесечие на 2025 г. и в крайна сметка да се установи на ниво от 1,9%.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 25 януари и банката ясно сигнализира, че на него няма да се предприемат действия по вдигане или сваляне на лихвените проценти.