Празниците наближават, а с тях и ежегодното коледно парти в офиса, което отново разгорещява споровете дали то - по същество принудителното забавление на работното място - си заслужава усилията.

От една страна коледните партита могат да предоставят възможност за разпускане и свободни контакти с колегите, а това е особено важно, тъй като се оказва, че през последните няколко години приятелството на работното място се среща все по-рядко, пише Fast Company.

По данни на Gallup само 3 от 10 работници имат добър приятел-колега. А в ерата на дистанционната работа, когато много хора значително разредиха социалните си контакти, коледното парти може да бъде възможност за екипите да си говорят за живота, а не за работата, да намерят общ език и да изградят приятелства.

Наличието на близък приятел на работното място предлага значителни ползи. Изследователите установяват, че приятелството на работното място повишава чувството за сигурност на психологическо ниво, намалява прегаряването на служителите и помага за тяхното задържане.

Ефект на нежелана изненада: Как мениджърите съсипват офис средатаНалагането на задължителното присъствие в офиса прилича на подаряване на огромен изненадващ подарък на човек, който не обича изненади

От друга страна, все още светът е в разгара на икономическата несигурност. В последната година много екипи преживяха промени и съкращения, а много служители се чувстват прекалено натоварени. Не на последно място, продължаващите войни и природните бедствия от изминалата година допълнително натоварват хората.

Затова лидерите трябва да действат внимателно, когато става въпрос за организиране на пълноценни коледни партита, защото съществува реална възможност това, което по своята същност е добронамерено, да се окаже натоварващо за повечето участници.

„За да се справят с това, лидерите трябва да преценят как се чувстват служителите. Направете проучване, за да могат служителите да споделят анонимно как се чувстват по отношение на идеята за коледно парти. Съобщете изрично, че искате обратна връзка и че ще реагирате по подходящ начин. Обяснете на всички, че ще се съобразите с желанията на мнозинството и ще подкрепите всеки, който реши да се откаже от празненството. Дайте ясно да се разбере, че отказът от коледното парти е напълно нормално нещо“, съветват от Fast Company.

Проблемите възникват, когато забавлението с колегите след работа се подразбира или открито се налага, а по време на празниците коледното парти може да се превърне в основен фактор за стрес и прегаряне за някои служители. Тези, които се самоопределят като интровертни или срамежливи, вероятно няма да са най-щастливи, ако бъдат задължение да се „забавляват“ с всички свои колеги.

Кафе с колеги, а после работа от вкъщи - нова тенденция в трудовия процес58% от хибридните работници признават в ново проучване, че са

Цялото това общуване може да се окаже изтощително за интровертите, които често се чувстват свръхнапрегнати и дори тревожни в големи групи. Срамежливите хора също могат да изпитват безпокойство по време на служебните коледни партита и то не толкова заради липса на енергия, а от страх.

Не на последно място, коледните партита могат да бъдат предизвикателство и за хората с невродивергентни проблеми.

„Това, от което наистина се нуждаят в момента служителите, е да се увеличат възможностите за случайни моменти на забавление през цялата година. Това помага да се премахне напрежението от коледното парти като единствения път в годината, в който човек се забавлява със своите колеги“, съветват експертите.

AI под елхата: Нови чатбот приложения превземат КоледаВсе повече търговци на дребно използват изкуствен интелект в своя инструментариум, за да привличат купувачи по празниците

Зачитане на личното време на служителите

За да се получи успешно едно коледно парти, лидерите трябва да уважават и защитават личното време на служителите. Ако една компания предоставя на служителите си времето и ресурсите, от които се нуждаят, за да се погрижат за личните и професионалните си задължения, те ще бъдат по-добре подготвени да се появят на празничното парти и да му се насладят.

По време на празниците напрежението на работа и у дома се сливат и времето, в което един служител трябва да приключи задачите си за годината, може да се окаже много малко. В много държави вече се обмислят закони, които да позволяват на служителите да подават искове, ако работодателите им се опитват да се свържат с тях след края на работното време. Но един истински лидер няма нужда от закон, за да се съобразява със свободното време на своите служители.

Защо прекалено любезните колеги може да са по-опасни от токсичнитеКултурата на любезност може да се прояви и като пасивна агресивност, когато лошите намерения се прикриват с усмивки

„Като ръководител направете анализ на работното натоварване и вижте дали някои крайни срокове на проектите могат да бъдат удължени, тъй като скритият натиск е също толкова силен, колкото и явният. Освен това остарялото убеждение, че дългите часове са равни на по-висока производителност, е доказано като невярно в редица проучвания. Проучване на професора по икономика от Станфордския университет Джон Пенкавел, например, открива, че производителността на час рязко намалява, когато човек работи повече от 50 часа седмично. След 45-ия час производителността спада толкова значително, че няма смисъл да се полагат повече усилия“, посочват в заключение от Fast Company.