Kомпанията ElevenLabs, която се занимава с клониране на синтетичен глас с помощта на изкуствен интелект, обяви че е приключила кръг Б с инвестиции за $80 млн.

Новото финансиране дава на двегодишния стартъп оценка от над $1 млрд., в сравнение със $100 млн. през юни миналата година. Кръгът е ръководен от Andreessen Horowitz, а сред другите инвеститори са Sequoia Capital и бившият главен изпълнителен директор на GitHub Нат Фридман, съобщава Fast Company.

Чрез приложението за генериране на реч потребителите могат да създават гласове, които звучат реално, като дори регулират характеристики като тон и каданс. Те също така имат опцията да въвеждат текст, който гласът да прочете, и да качват вече съществуващи гласови образци, които да бъдат клонирани.

Клонирай себе си, за да имаш повече време за себе сиИдеята на AI клонингите е „оригиналите“ да имат повече свободно време и да прехвърлят част от задачите на технологията.

Главният изпълнителен директор Мати Станишевски казва, че понастоящем инструментът им се използва от служители на близо половина от компаниите в класацията Fortune 500.

Пред TechCrunch Станишевски добавя, че новото финансиране ще послужи за разработване на продукти и "подобряване на мерките за безопасност, за да се гарантира отговорно и етично разработване на технологиите за изкуствен интелект".

Това не е нещо, върху което компанията винаги се е фокусирала. Форумът за съобщения 4chan е ползвал технологията, за да създава злонамерени съобщения с гласовете на известни личности като актрисата Ема Уотсън.

Репортери, сред които Джеймс Винсънт от The Verge и Джоузеф Кокс от Vice, също са злоупотребили с ElevenLabs, с цел да генерират записи с омразна реч, както и да измамят банкова система.

Компанията казва, че работи по отстраняване на потребителите, които създават обидно съдържание. Тя също така подобрява своя инструмент за разпознаване на думи, за да идентифицира речта на омразата и маркира аудио, генерирано от други модели с изкуствен интелект.

Анимиран аватар с глас на човек - отключва ли Microsoft кутията на Пандора?Microsoft признава рисковете, свързани с подобни технологии, познати като Deepfake

Напоследък компанията инвестира в технологии за генериране на аудиокниги и дублиране на филми и телевизионни предавания. Други приложения включват създаване на гласове на герои за игри, което може да лиши много актьори от работа, отбелязва Fast Company.

През следващите седмици ElevenLabs ще пусне инструменти за дублаж, които могат да генерират и редактират транскрипции и преводи. На път е и мобилно приложение, което да озвучава уеб страници и текст.

AI ще трансформира Холивуд, но това няма да е история на ужаситеГенеративният AI вече променя начина, по който се правят филми и телевизия. И това е за добро

Озвучаващите актьори упрекват компанията за използването на образци от работата им без тяхно съгласие, като казват, че тези примери могат да бъдат използвани за популяризиране на съдържание, с което те не са съгласни, или за разпространение на дезинформация.

За да гарантира, че актьорите получават адекватно възнаграждение, компанията планира да пусне пазар за гласове. Това ще позволи на потребителите да създават глас, да го споделят и да получават кредити за премиум офертата на ElevenLabs всеки път, когато той бъде използван.