Очакванията за по-голяма подкрепа от страна на Китай за стимулиране на икономиката и фондовите пазари нарастват, след като стана ясно, че от 5 февруари Китайската народна банка ще позволи на банките да държат по-малки парични резерви.

Обявената от управителя Пан Гуншенг мярка за намаляване на нормата на задължителните резерви с 50 базисни пункта се очаква да освободи 1 трилион юана (139,8 млрд. долара) дългосрочен капитал.

"Последните съобщения на Китайската централна банка могат да се тълкуват от инвеститорите като начало на завой в политиката от предишните реактивни и откъслечни мерки и те ще продължат да търсят допълнителни знаци и действия на политическа подкрепа", коментира пред Reuters Тао Уанг, ръководител на отдела за икономика на Азия и главен икономист за Китай в UBS Investment Bank.

Годишният износ на Китай спада за първи път от седем години насам Вносът в страната също е намалял с 5,5%, като последното подобно отстъпление е през 2020


Размерът на намалението на задължителните резерви от сряда надхвърля прогнозата на Nomura за намаление с 25 базисни пункта.

"Смятаме, че това по-голямо от очакваното намаление на изискванията за задължителните резерви е още един знак, че висшите политици в Китай са все по-загрижени за продължаващия икономически спад, за който сигнализираме от средата на октомври миналата година, и за последните резултати на капиталовите пазари", казва главният икономист на компанията за Китай Тин Лу.

В сряда управителят на централната банка Пан Гуншенг представи и мерки за насърчаване на банките да отпускат заеми на квалифицирани строителни предприемачи, изготвен от централната банка и Националната администрация за финансово регулиране.

"Това е значителна стъпка от страна на регулаторните органи за засилване на кредитната подкрепа за строителните предприемачи", казва Уанг от UBS. "За да може финансирането на строителните предприемачи да се подобри фундаментално и устойчиво, продажбите на имоти трябва да спрат да спадат и да започнат да се възстановяват, което може да изисква повече политически усилия за стабилизиране на пазара."

Три основни въпроса за инвеститорите в КитайПрез 2023 инвестиционната история на Китай беше помрачена от дългосрочни проблеми и напрежение със САЩ


Проблемите с недвижимите имоти са само един от няколкото фактора, които натежаха върху настроенията на китайските инвеститори. Мащабният сектор на недвижимите имоти потиска растежа и заедно със спада в износа и недостатъчното потребление пречи на икономиката да се възстанови от пандемията толкова бързо, колкото се очакваше. Затова и акциите в континентален Китай и Хонконг непрекъснато спадат до многогодишни дъна.

Втората по големина икономика в света нарасна с 5,2% през 2023 г., според официалните данни, публикувани миналата седмица. Това е значително забавяне в сравнение с двуцифрения растеж през изминалите десетилетия.

В понеделник китайският премиер Ли Цян призова за много по-силни мерки за повишаване на стабилността и доверието на пазара, а във вторник Bloomberg съобщи, че китайските власти смятат да пренасочат средства на държавните компании в пакет от около 2 трилиона юана (278 млрд. долара). Oчаква се той да бъде разгърнат в рамките на седмици или месеци, като се имат предвид действащите разпоредби.