Докато кранове се извисяват над хоризонта на Дубай, а ултралуксозни жилища се продават на рекордни цени, се появяват признаци, че бумът на недвижимите имоти в града-държава затихва.

Строителни предприемачи, инвеститори и брокери се питат колко бързо би могъл да се обърне един от най-горещите пазари на недвижими имоти през миналата година и дали може да се изключи болезнено пропадане, подобно на спада, който разтърси емирството през 2008 г. Оттогава насам Дубай провежда икономически рестарт, основан на това, което се надява да бъде устойчив растеж, включително 10-годишен план, известен като D33, за удвояване на производството и превръщането му в един от четирите най-големи финансови центъра в света.

Все пак индустрията на недвижимите имоти остава ключов барометър за успеха на страната, тъй като представлява 8,9% от икономиката.

Вечност и лукс: Ето я най-високата часовникова кула с жилища в светаAeternitas ще бъде най-високата жилищна часовникова кула в света с височина 450 м - четири пъти повече от лондонския Биг Бен и само с 22 м по-малко от Central Park Tower в Ню Йорк


"Уязвимостта на Дубай към корекции се крие в зависимостта му от чуждестранния капитал, особено от Китай и Русия", казва пред Reuters Ронан Ханън, директор в консултантската компания Proven Partners.

Мащабните разходи за инфраструктура, щедрата политика на подоходния данък и подходът на "отворени врати" към имиграцията, засилен след пандемията, привличат хиляди чужденци, което с времето се превърна в катализатор за ръста на имотния сектор в емирството.

Руснаците са най-честите купувачи на жилища от нерезиденти през първото тримесечие на 2023 г., но падат до трето място до края на годината, според проучване на Betterhomes. Тези от Индия и Обединеното кралство съставляват по-голямата част от сделките през дванадесетте месеца.

Компанията посочва, че се наблюдава и забележителен ръст на купувачите от Египет, Ливан, Пакистан и Турция, което подчертава двойната роля на града като сигурно убежище и магнит за ултрабогатите.

Да си купят имот в Дубай – новата голяма цел на българските инвеститориДоходността от наем в Дубай е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%. Друго от предимствата на собственост е 0% ДДС върху жилищата


Въпреки че притокът на руски и китайски инвестиции бавно намалява, засиленият интерес от страна на индийските инвеститори може да запази евентуален спад кратък и плитък, посочва Хаким Абделджауад, управляващ директор в практиката на Kroll за консултантски услуги по оценяване.

Охлаждане на цените

Според проучване на агенцията за недвижими имоти Knight Frank, предоставено на Reuters, през 2023 г. в Дубай са продадени рекордните 431 жилища за повече от 10 млн. долара – двоен ръст спрямо предходната година. Това превръща Дубай в най-големия подобен пазар в света.

Цените на жилищата в трите "първокласни" жилищни района на Дубай - Палм Джумейра, Емирейтс Хилс и Джумейра Бей Айлънд - обаче се очаква да нараснат с по-скромните 5% през 2024 г., след като са се увеличили с 15,9% през годината до септември 2023 г., според Knight Frank.

Цените на жилищата извън тези луксозни райони са скочили с 19% през годината до септември и се очаква да нараснат с 3,5% през 2024 г.

Гражданин от Източна Европа купи пентхаус в Дубай за рекордните $136 млн.Това е третият най-скъп пентхаус в света и разполага с 360-градусов басейн и гледка към Бурж Халифа - най-високата сграда в света


"Моето притеснение е състоянието на световната икономика", коментира бившият финансов директор на Дубай Насер ал-Шаикх. "Ние сме отворени към света и всичко, което се случва на други места, ни засяга".

По думите му обаче, докато националното и местното правителство изпълняват по-широките планове за развитие, бъдещото предлагане на жилища би трябвало да се абсорбира от новите жители.

Други не са толкова оптимистично настроени, като високопоставен източник от голям дубайски строителен предприемач акцентира, че цените на жилищата могат да паднат с 10-15% през следващите няколко години.

Друг източник, близък до ситуацията в града-държава, заявява, че поне един голям местен наемодател се опитва да продаде няколко хотелски имота, включително един в луксозната гореща точка Палм Джумейра, за да намали риска в портфолиото си.

"Предлагането ще изпревари до известна степен търсенето през следващите две-три години, особено в луксозните сегменти, така че това естествено ще доведе до известно забавяне", обяснява на свой ред Мирей Азам, ръководител на отдела за стратегическо консултиране на JLL за Близкия изток и Африка, като добавя, че някои жители изчакват да видят дали цените ще станат по-достъпни.

Пазарът на офис площи в САЩ се сблъсква с тектонични проблеми В Ню Йорк сградите се продават на цена, по-ниска от стойността на земята, върху която се намират


Новооткрита устойчивост?

Спомените за срива на пазара на недвижими имоти в Дубай през 2008 г., който в крайна сметка доведе до спасяването му с 20 млрд. долара от богатия на петрол съсед на емирството Абу Даби, все още витаят в съзнанието на местния бизнес, но според анализаторите уроците са научени и рискът от разпространение на евентуален спад изглежда по-малък.

"Финансовите институции и големите строителни предприемачи в региона са си взели поука от миналите кризи и са добре подготвени", казва Абделджауад от Kroll. "Пазарният фокус се измества повече към масовите жилища и инфраструктурата."

Икономическите показатели остават силни, като проучването на мениджърите по покупките на S&P Global за декември отбеляза най-високите си стойности от 16 месеца насам, отразявайки, че бизнесът в Дубай, който не е свързан с петрола, е твърдо в режим на разширяване.

В същото време прогнозите са, че през следващите шест години Дубай ще изгражад по едва 13 000 жилища годишно, което е доста под темпа от 30 000 през последните 15 години.

Заможни руснаци подкрепят имотния сектор в ДубайПазарът на имоти в Дубай в момента е най-горещ от години, като продажбите нарастват с 45% на годишна база през април и с 51% през май


Това предполага недостиг, който може да засили търсенето, казва партньорът в Knight Frank и ръководител на проучванията за Близкия изток и Северна Африка Файсал Дурани.

Експозицията на 10-те най-големи банки в ОАЕ към недвижими имоти, която според анализатори е надхвърляла 30% по време на финансовата криза от 2008-9 г., намалява вече девет поредни тримесечия, според консултантската компания Alvarez & Marsal, като от 22,3% в края на 2020 г. спада до 16,2% през третото тримесечие на 2023 г.