Необходима е постоянно действаща програма за обновяване на жилищните сгради, която да даде възможност на бизнеса и гражданите да се включат в процеса.

Това е основното заключение след провеждането на XII национална кръгла маса за финансиране на проекти за устойчива енергия на тема „Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход“. Събитието беше организирано от Министерството на енергетиката и Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на инициативата „Да обновим България“.

По време на форума Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект подчерта необходимостта от наличието на финансови механизми за подпомагане на гражданите.

„Без атрактивни кредити, които да се изплащат от енергийните спестявания, няма как да очакваме, че хората ще приемат промените“, обобщи той.

Кръглата маса даде възможност за открит диалог и обмен на идеи между властта, бизнеса и обществото, като предостави платформа за конструктивно формулиране на бъдещата енергийна политика на страната.



„Министерството на околната среда и водите е институцията, която поема координацията на политиките за декарбонизация. Инвестициите за обновяване на сградите заемат водещо място в тях, а липсата им води не само до неизпълнение на целите, но и до социални и демографски проблеми, които все повече ще се утежняват“, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

„Решението, освен да се намерят начини за привличане на частни инвестиции в един огромен пазар от десетки милиарди евро, е да се вложат достатъчно средства в генериране на знания и навлизане на иновации“, допълни той.

„Националният декарбонизационен фонд е заложен в Дългосрочната стратегия за обновяване и е реформа от Плана за възстановяване и устойчивост, която трябва да се реализира“, коментира заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова.

„Инвестиционните потребности в жилищния сектор се оценяват в размер между 3,3 и 4,5 милиарда евро годишно, като този фонд трябва да спомогне за тяхното мобилизиране чрез комбинация от финансови инструменти, грантове и техническа помощ“.

Над 1 млрд. лв. за развитие ще получат десетте най-големи общини у насОт общото финансиране 850 млн. лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 199 млн. лв. е националното съфинансиране

По време на събитието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева постави акцент върху необходимостта от приоритизиране на сградното обновяване в дейността на Декарбонизационния фонд, като подчерта важността на вземането на политически решения, основани на инвестиционните потребности на различните сектори.

„Няма как да постигнем реални резултати със 100-процентово грантово финансиране, преминаването към схеми със съфинансиране е неминуемо“, коментира заместник-министър Бонева. „Трябва да намерим балансирани решения между грант и финансов инструмент и да намерим решения, които да комбинират мерките за обновяване с политиките за ВЕИ, интелигентни сгради, енергийни общности“, допълни тя.

Във форума участваха и представители на Асоциацията на банките в България, Фонд на фондовете и Фонд ФЛАГ, които изразиха готовността си да се включат в бъдещи програми за обновяване.

Питаш съседа преди да боядисаш. Управление на етажна собственост по светаЖена от Единбург бе принудена да смени цвета на боядисаната си в розово входна врата

Беше заявено, че осигуряването на последователност и непрекъснатост на политиките и атрактивни условия за всички участници в процеса е от съществено значение за привличането на частни инвестиции.

За да се гарантира участието на банковия сектор е необходимо и осигуряването на качество на проектите и демонстриране на реални резултати.

В пряка връзка с това беше идентифицирана ясна необходимост да се инвестира в знания и умения в строителния сектор, който трябва да е готов да осигури качество на всеки един проект в настоящите и бъдещите програми, за да отговори на очакванията на гражданите.