Хората на възраст 18-35 години изтъкват, че разбират връзката между съня и здравето по-добре, отколкото предишните поколения, и им харесва да кажат „не“ дори на покана за късна вечеря, за да демонстрират, че имат контрол върху качеството си на живот.

Бизнесът на големите пазари пък се адаптира, като все повече барове в САЩ например добавят дневни партита с танци и други събития преди шумните вечерни часове.

Това показват някои нови тенденции и конкретно проучването American Time Use Survey от 2022 г., чиито данни анализира RentCafe. Участниците в него, които са в 20-те си години, казват, че си набавят средно девет часа и 28 минути сън. Това е 8% увеличение спрямо осемте часа и 47 минути, обявени през 2010 г. от същата възрастова група. Хората в 30-те и 40-те си години отбелязват по-малко увеличение на продължителността на съня си.

Времето за лягане също започва да се изтегля в по-ранни часове. Анализ на повече от 2 милиона клиенти на умните легла Sleep Number показва, че хората между 18 и 34 години са си лягали в 22:06 часа през януари, в сравнение с 22:18 ч. през същия месец преди година.

8 часа не стигат: По-важно е да имате по-кратък, но стабилен режим на сънЗаспивайте в определен час, вместо да следите продължителността, съветват експерти

The Wall Street Journal разказва за тази тенденция през няколко истории за млади хора, които си лягат дори по-рано.

„За мен нищо добро не се случва след 21:00 часа“, казва Ема Крафт, 19-годишна студентка в Калифорнийския университет - Бъркли, която се опитва да заспи около 9:30 всяка вечер. Вместо да се чувства като аутсайдер, тя всъщност е била бомбардирана с молби от приятели за помощ да изместят собственото си време за лягане по-рано.

„Изведнъж стана много по-готино и много по-добре прието да си лягаш рано. Всички около мен започват да се адаптират към този режим“, разказва Крафт.

Шест хотела за всички, които никога не се наспиват добреОт легла с изкуствен интелект до хипнотерапевти на повикване - блаженият сън ви е гарантиран

Купон на дневна светлина

Вместо да излиза в малките часове както преди, 25-годишната Маделин Съг от Тълса, Оклахома, сега гледа джаз шоу с група приятели в 18:00 ч. всеки понеделник, а с друга компания пие в бар в 17:00 ч. в четвъртък.

„Страхувах се от чувството за FOMO, от това, че не успявам да вляза в общност, но всъщност се оказа, че подобрих всички тези области“, казва пред WSJ Съг, която работи в сферата на финансите. Тя добавя, че ранното лягане ѝ е спестило стотици долари на месец от ресторанти и барове.

Компаниите, свикнали да посрещат нощни птици, също съобщават за тази промяна в поведението.

Резервациите между 16:00ч. и 18:00ч. сега съставляват 31% от запазените места в заведенията, според данни на услугата Yelp, спрямо 19% през 2017 г. Делът на резервациите между 18:00 ч. и полунощ са намалели.

Добре дошли и лека нощ! Как туризмът се превръща в сънПоявяват все повече хотели и курорти, таргетирани към клиенти, които страдат от недоспиване

На този фон барове в Ню Йорк експериментират с ранни танцови партита за тези, които искат да се отпуснат през деня. Joyface в Ийст Вилидж например е бил домакин на четири „матинета“ след Хелоуин, започващи в 17:00 часа, разказва WSJ. „Поръчваме пица за всички, пикът е в 20:00 часа, след което всеки може да си е в леглото до 23 ч.“, казва собственичката на бара Дженифър Шор.

Не е ли малко прекалено?

От дълго пренебрегван аспект сънят започва да се възприема като панацея, казва Джон Уинкелман, който ръководи програма за клинични изследвания на нарушенията на съня в Масачузетската болница в Бостън. Той добавя, че е щастлив да види повече хора, които се отнасят сериозно към съня си, но и че те стават „малко невротични“ в това отношение.

Експертът не вижда никаква полза от по-ранното лягане, „освен ако не трябва да станете в 3 сутринта“, но изтъква предимствата на определянето на точен час за среща с леглото и ползите от 7-9 часа продължителност на съня.

Ставате ли бодри сутрин? Може да сте го наследили от неандерталците„Възможно е някои наследени от неандерталците гени да влияят на циркадните ритми на днешните хора“, казва генетици

„Не“ на културата на шума

„Постоянно си мисля О, боже, толкова е късно“, споделя 33-годишният Уил, който управлява консултантски бизнес за електронна търговия от дома си в Остин, Тексас, и обикновено е в леглото към 8 :30.

Това е голямо отклонение от начина му на живот преди пандемията, когато неговата 30-годишна партньорка Келси работи в офис в центъра и се прибира около 19 часа. Сега двамата тренират по време на обедните си почивки и сгъват прането и подготвят вечерята следобед.

Да спиш в компанията на приятни миризми. Ароматерапията подхранва мозъкаОбоняние и памет: Пряката връзка

Кели Баскин, актриса в Лос Анджелис, която работи в сферата на дублажа от вкъщи, казва, че да си лягаш рано означава да кажеш „не“ на културата на шума.

Баскин, която се опитва да скочи в леглото между 8 и 9 всяка вечер, казва, че я мотивира дестигматизирането на ранното лягане в социалните медии. Посочва конкретно видеата #SoftGirl в TikTok, които насърчават дейности като водене на дневник, отпиване на чаша чай в домашна среда или други успокояващи ритуали. Видеоклиповете с този хаштаг са гледани общо 2,9 милиарда пъти в TikTok.