Листваната на Nasdaq технологична компания Yandex NV обяви в понеделник, че е договорила 475 млрд. рубли (5,21 млрд. долара) в брой и акции за продажбата на руските си активи на консорциум от местни инвеститори, включително фонд, чийто краен собственик е петролната компания Lukoil.

Често наричана "руският Google", технологичната компания Yandex разработва различни онлайн услуги, включително търсене, реклама и превоз на пътници, и беше една от малкото руски компании с потенциал да се превърне в глобален бизнес, докато руските войски не нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

Сделката ще доведе до това най-големият технологичен играч в страната да премине изцяло под руска собственост, затвърждавайки оттеглянето на компанията от западните технологични среди, които някога ухажваше.

Русия спъва напускането на западни компании с лабиринт от неясни правилаЧуждестранните предприятия вече са претърпели загуби за над 80 млрд. долара от операциите си в Русия
Yandex и Кремъл водят преговори от около 18 месеца, за да се опитат да отделят руските предприятия на компанията от нидерландската им майка Yandex NV.

Продажната цена отразява "задължителна отстъпка от поне 50% от "справедливата стойност", заявяват от Yandex NV. Сделките, включващи продажба на чуждестранни активи, трябва да бъдат одобрени от руското правителство и изискват отстъпка от поне 50%.

За целите на сделката пазарната капитализация на Yandex е изчислена на 10,2 млрд. долара въз основа на тримесечната среднопретеглена стойност на акциите на компанията на Московската борса. В края на 2021 г., преди нахлуването на Русия в Украйна, пазарната капитализация на Yandex доближава 30 млрд. Долара. Понастоящем почти 88% от структурата на собствеността на Yandex включва много акционери от западни фондове.

Yandex NV коментира, че сделката ще се състои от паричен еквивалент в размер на най-малко 230 млрд. рубли и до около 176 млн. акции клас А.

"Сделката ще бъде изповядана в китайски юани извън Русия", се казва в изявлението на Yandex NV.

Компании, свързани с Газпром, придобиват руската социална мрежа ВКонтактеКомпании, свързани с Газпром, ще придобият контролен пакет от акции в най-голямата руска социална мрежа ВК
Извънредни обстоятелства

Купувачът, Consortium.First, е новосформиран инвестиционен фонд, управляван от Solid Management. Той е ръководен от членове на висшия управленски екип на Yandex в Русия и е подкрепен от четирима инвеститори, включително Argonaut, инвестиционен фонд, чийто основен собственик е Lukoil. Сред купувачите са и три други компании - Infinity Management, IT.Elaboration и Meridian-Servis - собственост съответно на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, съобщават от Yandex NV, като уточняват, че нито един от членовете на консорциума не е обект на санкции от страна на САЩ, ЕС, Обединеното кралство или Швейцария. Това изискване е изключило много други потенциални руски купувачи.

Продажбата, след като получи одобрение от регулаторните органи и акционерите, ще бъде осъществена на два етапа, като първият от тях се очаква да приключи през първата половина на 2024 г., а вторият - в рамките на седем седмици след това.

Yandex NV планира да изтегли акциите си клас А от Московската борса. Джон Бойнтън, председател на борда на директорите на Yandex NV, коментира, че екипът е намерил най-доброто възможно решение за своите акционери и потребители при "извънредни обстоятелства".

Yandex NV ще запази портфолио от четири технологични предприятия в ранен етап на развитие в секторите на облачните технологии, решенията за данни, самоуправлението и образователните технологии. Тя ще запази и центъра си за данни във Финландия, както и "основния актив на интелектуалната собственост" от 1300 служители и преходните лицензи до 2024 г.