Две трети от най-заможните държави в света се намират в Европа, но въпреки това неравенството в доходите на европейските граждани остава широко разпространена тенденция.

Това са изводите от новата класация на индекса за просперитет на Legatum за 2023 г.

Според определението на статистическата служба на ЕС Евростат, разполагаемият доход на домакинствата е този, с който те разполагат за разходи и спестявания след данъци и трансфери.

Той се "приравнява" – коригира се според размера и състава на домакинството, за да бъде сравним с всички домакинства в региона, се отбелязва в класацията.

Средните доходи на домакинствата, отделяни за разходи и спестявания, варират значително не само между членките на ЕС, но и в други европейски държави, отбелязва Euronews.

WSJ: Стагниращата икономика на Европа изостава от САЩАмериканската икономика се разширява стабилно и се радва на най-силното си представяне спрямо еврозоната от 2013 г. насам

Освен това, съществува ясно географско разделение:

Най-високите нива на средния разполагаем доход са отчетени в западните и скандинавските страни, докато в повечето южни и източни държави те са по-ниски.

Лидер в класацията е Люксембург, където индексът на разполагаем доход за гражданите е 33 214.

На дъното на класацията остава България, където стойността на разполагаемия доход е най-ниска от всички държави членки на ЕС – 9671.

Под нас остават единствено държави, които все още не са присъединени към Общността – Сърбия, Черна гора, Турция, Северна Македония, Албания.

Пазарът на труда се трансформира: Какви професии търси ЕвропаВ перспективата за тази година, най-бързо растящите позиции са свързани с устойчивостта, изкуствения интелект и развитието на бизнеса

Неравенството се задълбочава

Когато се разглеждат доходите в евро, а не в стандарт на покупателна способност, нивата на неравенство изглеждат особено сериозни.

През 2022 г. в ЕС диапазонът на медианния разполагаем доход на жител варира от 5 378 евро в България до 45 310 евро в Люксембург. Медианата на разполагаемия доход за ЕС като цяло е 19 083 евро.

Освен в Люксембург тази стойност е по-висока от 35 000 евро в пет държави, а именно Швейцария (44 753 евро), Исландия (39 918 евро), Норвегия (39 206 евро) и Обединеното кралство (37 934 евро).

В Германия тя възлиза на 25 000 евро, а във Франция - на 23 053 евро.

Може би не е изненадващо, че медианният разполагаем доход в евро е значително по-нисък в страните кандидатки за членство в ЕС: 3000 евро в Албания, Турция и Северна Македония.

Цената на труда: Къде са най-високите и най-ниските заплати в ЕССпоред Statista през 2022 г. средните годишни заплати са варирали от 73 642 евро в Исландия до 24 067 евро в Гърция

Скандинавските страни са над средното ниво на покупателна способност за ЕС

В пет скандинавски държави медианният разполагаем доход на жител е над средния за ЕС.

Въпреки това обаче, начело на класацията е Люксембург, Норвегия е на второ място, а нито една от останалите скандинавски страни не попадна в челната петица.

Финландия е на 10-то място, а Швеция заема 13-та позиция от 35-те държави в списъка.

Исландия и Дания се класират съответно на 7-мо и 8-мо място.

Колко плащат за най-търсените професии най-богатите страни в ЕвропаНай-високата средна годишна заплата е за мениджърите по продажби в Дания (171 781 евро), а най-ниската е скромните 15 503 евро за инженерите в Хърватия

Разпределение сред "голямата четворка"

Разглеждайки четирите най-населени държави от ЕС, медианният разполагаем доход е над средния за ЕС в Германия (23 197 СПС) и Франция (20 575 СПС), докато в Италия (18 472 СПС) и Испания (17 254 СПС) той е бил по-нисък.

В Хърватия, последната страна, която се присъедини към ЕС, медианният разполагаем доход е по-висок от този в шест държави от ЕС.

Страните кандидатки са с най-ниски доходи

Страните-кандидатки за членство в ЕС имат най-ниските средни разполагаеми доходи в списъка.

Албания (4385 СПС) е на дъното на класацията, следвана от Северна Македония (5988 СПС) и Турция (6210 СПС).

Еврозоната на здрача: Франция и Испания вървят нагоре, Германия буксуваРастежът във Франция се дължи основно на износа, в Испания - на външното търсене, включващо чуждестранния туризъм

Как се е променил разполагаемият доход за последните пет години

Няколко държави са увеличили значително медианния си разполагаем доход на жител в евро през последните пет години, ако се гледа процентното увеличение.

Той е нараснал с повече от 40% в девет държави членки на ЕС и две държави кандидатки между 2017 и 2022 г., или по последните налични данни в рамките на последните пет години. За ЕС като цяло промяната е 17%.

Най-голямо увеличение е регистрирано в Румъния - 101%, следвана от Сърбия (68%) и Литва (66%).

Процентното изменение в държавите, в които медианният разполагаем доход е по-висок от средния за ЕС, е много слабо - 1% в Швейцария, 2% в Норвегия и 5% във Франция и Швеция.

Кои ще са най-богатите държави за 2024 г.По-голямото население често се свързва с по-развити икономики, но не означава непременно, че индивидуалните доходи на гражданите са високи

Медианата на разполагаемия доход е намаляла само в Турция

Турция е единствената страна, в която медианният разполагаем доход е намалял - по-конкретно с 27%, или с 1000 евро.

При разглеждане на промените в евро, а не в проценти, най-голямо увеличение е регистрирано в Люксембург (8 995 евро), следван от Ирландия (6 181 евро) и Нидерландия (5 976 евро).

Средното увеличение в ЕС е 2 802 евро, като в Германия то е нараснало с 3 080 евро, а във Франция - с 1 093 евро.