Правителството на Обединеното кралство посочи над 500 компании, които не плащат минимална работна заплата на служителите си.

В списъка са емблематични търговски марки като EasyJet, Greggs, Hamleys и Harrods.

"Установено е, че 524 работодатели не са изплатили на близо 16 млн. паунда (18,7 млн. евро). Това е явно нарушение на закона за минималната работна заплата (NMW), оставяйки над 172 000 работници без пари", заяви Кевин Холинрейк, член на парламента от Министерството на бизнеса и търговията, цитиран от Euronews.

"Компаниите, включени в този списък, вече са изплатили дължимото на служителите си и са били подложени на финансови санкции в размер до 200% от недоплатените суми. Разследванията на Данъчните и митническите служби HMRC са приключили в периода 2015-2023 г.", допълни той.

Политикът подчерта, че служителите заслужават да получават подобаващо възнаграждение за усилената работа, която полагат.

"Макар че мнозинството от компаниите вече постъпват правилно и плащат на служителите си това, което им се полага, днешното съобщение изпраща послание на малцинството, което не го прави - че подценяването на упорития труд има последствия", заяви още той.

"Макар че не всички случаи на неизплащане са умишлени, правителството е категорично, че ще бъдат предприети действия за принудително изпълнение срещу работодатели, които не плащат правилно на персонала си", добавя Холинрейк.

"От въвеждането ѝ преди почти 25 години, националната минимална работна заплата играе жизненоважна роля за защита на доходите на най-нископлатените работници в Обединеното кралство.

Във време, когато разходите за живот се увеличават, е по-важно от всякога т да получават възнаграждението, което им се полага", заяви Патриша Райс, независим комисар по възнагражденията в Обединеното кралство.

"Ангажираме се да обучаваме работодателите и издадохме образователен бюлетин, за да повишим осведомеността за законодателството за националната минимална работна заплата и да информираме компаниите как да се уверят, че плащат правилно на работниците.

Тазгодишното увеличение ще доведе до повишаване на минималната работна заплата за 16-17-годишните с 21,2%. Правителството изпълни и ангажимента си, според който до 2024 г. националната заплата за издръжка на живота трябва да достигне две трети от средната работна заплата, което ще сложи край на ниското почасово заплащане за хората на възраст над 21 години", добави Райс.

Компанията за набиране на персонал Staffline не е изплатила над 5 млн. паунда на близо 34 000 работници.

На второ място е собственикът на казина и бинго зали Rank Group, който не е платил на 5629 работници 960 000 лири, а на трето - Estee Lauder, като 5933 служители на козметичния гигант са получили почти 900 000 лири по-малко, отколкото им се полага.

Веригата заведения "Mitchell and Butlers", хранителният гигант "2 Sisters Poultry" и NHS Highland също са сред 25-те най-големи нарушители.

Други значими имена са Game Retail Limited, която според правителството не е изплатила 58 475,54 лири на 4 979 работници, както и River Island, която дължи 57 841,14 лири на 1 007 служители. Иконичният лондонски магазин за играчки Hamleys не е изплатил 16 509,72 лири на 320 работници.

Близо до дъното, на 454-то място, е луксозният универсален магазин Harrods, който е посочен като неизплатил 775,04 лири само на един работник.