Севернокорейският лидер Ким Чен-ун току-що добави нов трофеен автомобил към луксозния си автопарк. Благодарностите за това носи руският президент Владимир Путин.

Путин подари бронирана лимузина на държавния глава, която самият руски лидер е използвал. Става дума за произведения в Русия Aurus Senat, който струва 1 млн. долара, съобщава The Wall Street Journal.

За първи път Ким се възхити на президентския автомобил, когато двамата се срещнаха през септември миналата година. Той дори седна рамо до рамо с Путин на задната седалка на лимузината, припомня WSJ.

Уебсайтът на производителя се хвали, че автомобилът е "въплъщение на достойнството и силата, присъщи на руския характер".

Този подарък служи като "ясна демонстрация на специалните лични отношения" между двамата лидери, съобщават държавните медии на Пхенян.

Интересът на Ким към колата е бил главен фактор за предлагането ѝ като подарък, казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг.

"Путин му я показа личнo, както и много други, но точно тя му хареса", обяснява Песков.

Подаръкът на руския лидер обаче нарушава санкциите на ООН, които ограничават вноса на луксозни стоки в режима на Ким, посочват американски и южнокорейски представители.

Ограниченията датират от 2006 г., малко след като Северна Корея извърши първия си ядрен опит. Тогава Москва, ръководена от Путин, подкрепи санкциите на ООН.

Днес динамиката е различна, тъй като подновените партньорства на двете страни стават все по-очевидни. През последните месеци Ким и Путин значително затегнаха дипломатическите, икономическите и военните си връзки.

Според оценки на Вашингтон и Сеул Русия е използвала на бойното поле в Украйна ракети и боеприпаси, доставени от Северна Корея. Въпреки това Пхенян и Москва отричат съществуването на каквито и да било оръжейни сделки.

"Подаръкът на Путин за Ким не само показва пропуски в режима на санкциите. По-тревожно е откритото желание и лекотата, с която автократите пренебрегват санкциите", казва Андрю Йео, старши научен сътрудник в института Brookings. "Режимът на санкции е нарушен."

Въпреки ограниченията списъкът с луксозни автомобили на 40-годишния диктатор включва лимузини Mercedes-Benz, Rolls-Royce Phantom и бронирани седани Lexus.

Той разполага и с употребявани автомобили от американската компания Ford и миниванове от южнокорейската Hyundai.

Увлечението на Ким по колите е добре познато в и извън затворения режим. Като форма на пропаганда, на севернокорейските ученици се обяснява, че той се е научил да шофира перфектно още на 3-годишна възраст, пише WSJ.

По време на срещата на върха в Сингапур през 2018 г. Ким се разходи с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, за да разгледа държавната лимузина на американския лидер, като надникна в автомобила.

Личната му колекция вероятно е от над 100 бройки, казва Лий Йонг-джонг, директор на севернокорейските изследвания в Сеул.

"Той не се интересува дали колите са корейски, японски или американски – той просто е маниак на тази тема", добавя Лий.

"Разполагането с автомобили също така помага на Ким да изпрати политическо послание, че страната се справя добре въпреки санкциите и икономическите трудности."

Вносът на луксозни стоки в Северна Корея се увеличава, след като страната затвори границите си за външния свят по време на пандемията.

Импортът е спаднал до най-ниското ниво от около 2 млн. долара през 2021 г., нараснал е до около 28 млн. долара през 2022 г. и е достигнал 41 млн. долара до средата на 2023 г., посочва WSJ.

На Ким често му се е налагало да използва сложна мрежа за доставки, за да внася контрабандно луксозните си автомобили.

През 2018 г. за доставката на две лимузини Mercedes-Benz на държавния глава са били необходими три товарни самолета, около четири месеца и пет държави, според доклад на Центъра за изследвания в областта на отбраната на САЩ.

Ким награждава доверени лица с луксозни стоки като часовници, технологични джаджи или дори автомобили, заяви миналата година южнокорейското министерство на обединението.

На този фон севернокорейският лидер и семейството му все по-често демонстрират публично скъпите си вещи- от швейцарски часовници до кожени палта, отбелязва WSJ.

Нито Пхенян, нито Москва уточняват как автомобилът Aurus Senat е попаднал в Северна Корея. Но двете страни вече имат активна железопътна търговия и транспортирането на едно превозно средство не би било логистично предизвикателство по тези канали.

Появата на руски автомобил при севернокорейски лидер напомня за дядото на Ким Чен Ун, Ким Ир Сен, който е предпочитал съветското производство.

Любимият му руски автомобил е взет от южнокорейски войници през 1950 г. по време на Корейската война, след като Ир Сен го изоставя, докато бяга от Пхенян.

Моделът на ZIS сега се намира в центъра на Сеул в Мемориала на войната на Корея.

Бащата на настоящият корейски лидер - Ким Чен Ир, е предпочитал лимузини Mercedes-Benz. Въпреки това и двамата диктатори са транспортирани в Lincoln Continental за погребенията им.

"Те изразяват антиамерикански настроения през целия си живот, но си отиват с американски автомобил. Наблюдавам Северна Корея от 30 години, но това все още е загадка за мен", казва Лий.