Това, което в момента е само скалиста, незастроена земя, ще се превърне в оазис на културата в столицата на Оман, Маскат.

Oman Cultural Complex, проектиран от френската компания Architecturestudio, ще се състои от нов Национален театър, Национална библиотека и изложбен център и ще обхваща 70 000 квадратни метра, когато бъде завършен. Вдъхновен от близкия пейзаж – пясъчни дюни, покривът е изработен от модулна лека стомана, проектирана с вълнообразна форма.

Architecturestudio казва, че ще бъдат засадени 6000 дървета от местни видове като палми и цитрусови плодове, обграждащи сградите със зелен балдахин, който осигурява естествена сянка и защита от вятър. Пространствата между сградите и пролуките в покрива са направени така, че да подобряват въздушния поток, намалявайки необходимостта от климатизация. Те също така ще помагат за охлаждането на централния площад - място, вдъхновено от традиционните дворове, които често се срещат в къщите в Оман и другаде в региона.

Руеида Аяче ръководи повечето проекти на Architecturestudio в Близкия изток, включително предишни строежи като Националния театър на Бахрейн, открит през 2012 г., и кулата „Аман Ротана“ в Йордания. Тя смята, че Културният комплекс ще се превърне в ключова атракция за Мускат.

„Искаме да очароваме хората, да подобрим ежедневието им“, казва тя пред CNN и обяснява, че сградите ще бъдат отделни, но обединени под един покрив. „Ние създаваме усещане за пространство с тези три сгради вместо с три отделни обекта. Това е дълбокият смисъл на този проект, това е културният магнит. Той ще бъде привлекателен за туристите – както за чуждестранните жители, така и за местните“.

Проектът е възложен от Министерството на наследството на Оман и архитектите се надяват, че строителството ще започне в края на 2024 г., като той ще бъде ситуиран до различни правителствени сгради, между международното летище „Мускат“ и центъра на града.

Страната се стреми да преобразува няколко социални и икономически области като част от своята „Визия за Оман 2040“, в рамките на коята е интегриран нов структурен план за района на Голям Маскат.

Рене-Анри Арно е архитект отговаря за Културния комплекс. За него решаващ аспект е практичността.

„Ние не искаме само сградата, искаме истинска зона за организиране на фестивали, различни събития. Всичко е проектирано като културно селище“, казва той.

Новият Национален театър ще бъде домакин на събития, вариращи от местни пиеси до танцови предствления и опера. Арно добавя, че Националната библиотека „ще бъде мултимедийна библиотека не само за студенти, но и за международни гости“.

Все още няма окончателна дата за завършване на комплекса.

Забележителен, но не единствен

Въпреки че проектът Oman Cultural Complex е забележителен за Близкия изток, особено в района на Персийския залив, в региона има и други значими културни инициативи, които се развиват в съседни страни.

Пример за такава е Националната библиотека на Катар, разположена в Доха, която е една от най-големите библиотеки в света, съхраняваща милиони книги, ръкописи и цифрови ресурси. Строежът ѝ започва през 2013 г., а официалното откриване се състои пет години по-късно.

Обединени арабски емирства (ОАЕ) инсталират множество културни павилиони и инсталации за Expo 2020 в Дубай, чиято цел е да демонстрират разнообразното историческо наследство на страната и нейните стремежи да го популяризира. Al Wasl Plaza, голяма куполна структура, е център на културната инфраструктура по време на изложението.

Националният театър на Бахрейн, споменат в контекста на Oman Cultural Complex, също е проектиран от Architecturestudio и открит през 2012 г.

Тези проекти демонстрират засилващите се инвестиции в културна инфраструктура в целия Близък изток, което отразява амбицията на държавите в региона да акцентират върху своята история, инициирайки уникални архитектурни начинания.